Новини

Чернівецька мисткиня створила ілюстрації: Укрзалізниця запустила «Потяг перемоги»

Потяг із 7 вагонів розписали українські митці, зокрема і чернівецька мисткиня Аліна Коник. 

Фото УП

Укрзалізниця запускає «Потяг до перемоги», присвячений українським тимчасово окупованим територіям. Потяг із 7 вагонів розписали українські митці.

До проєкту долучилася і чернівецька мисткиня Аліна Коник. Вона змалювала фермерів Миколаївщини, які збирали врожай на замінованих та охоплених полум’ям полях. Загалом усі ілюстрації присвячені подвигам українців, які чинять опір окупантам, передає УП.

«Коли живеш в окупації та чуєш, що люди по всій країні приєднуються до флешмобів на твою підтримку. Та розповідають про тебе та привертають увагу до злочинів, котрі чинять окупанти – це надає сил боротися далі. Мрію, що «Потяг до перемоги» зможуть на власні очі побачити всі герої, з усіх регіонів, яким він присвячений», – говорить колишній працівник Запорізької АЕС і учасник руху спротиву Енергодара Максим Щербина.

«Потяг до перемоги» вирушив у перший рейс 23 серпня з Києва і прибуде до Ужгорода сьогодні, у День Незалежності. Надалі потяг курсуватиме Україною.

Крім того, відсканувавши QR-код на вагонах, можна буде почитати історії українців, які чинили опір російським окупантам.

«Потяг до перемоги» – це наша подяка всім сміливим українцям, які чинять спротив окупантам. Україна пам’ятає про тих, хто в тимчасовій окупації, що ми не забули ні про Херсонщину, ні про Донеччину, ні про Крим», – каже голова правління «Укрзалізниці» Олександр Камишін.

Ілюстрації на вагонах створювали сучасні українські митці. Зокрема Андрій Присяжнюк закарбував мужність Богдана Зізи, який облив синьо-жовтою фарбою міську адміністрацію у Євпаторії. Сергій Туркіневич – мешканців Енергодара, які беззахисні вийшли проти танків. Дмитро Касянюк – сталевих оборонців Маріуполя та сміливих залізничників, які евакуювали людей із Харківщини. Роман Синенко розкрив історію лікарів із Луганщини, які рятували життя, залишаючись в окопах і підвалах. Максим Кільдеров – рух опору Херсонщини.

Потяг курсуватиме за маршрутом Київ-Ужгород до 3 вересня, а після цього на сполученні Запоріжжя-Львів, об’єднуючи країну із заходу на схід.

А ознайомитись з героїчними історіями українців з тимчасово окупованих областей України можна на сайті проєкту.

Коментарі