Новини

Нацбанк скасував низку валютних обмежень для волонтерів: які саме

Ці обмеження скасують у разі, якщо волонтери виконають декілька умов. 

Національний банк України відсьогодні спрощує низку обмежень для підтримки діяльності волонтерів на тлі вторгнення росії в Україну.

Про це повідомляє пресслужба НБУ.

«Розуміючи важливість і ефективність волонтерського руху України, Національний банк дав змогу банкам не застосовувати ліміт на розрахунки фізичних осіб-волонтерів із гривневих платіжних карток за кордоном з метою купівлі товарів військового призначення», — мовиться у повідомленні.

Ліміт на розрахунки не застосовуватимуть за умови дотримання наступних вимог:

— такі операції за рахунком волонтера є типовими та їх обсяг перевищував 100 тисяч гривень на місяць до 21 липня 2022 року;

— подання до банку листа від держоргану або військової частини щодо співпраці з волонтером та замовлення товарів відповідного призначення, якщо сума такої операції перевищує еквівалент 400 тисяч гривень на місяць;

— надання орієнтовної вартости товару та строків виконання замовлення;

— волонтер має інформувати банк про збір коштів з метою оплати продукції.

«Наявність у банку інформації з відкритих джерел щодо недобросовісної діяльності відповідної фізичної особи може бути підставою для відмови надалі проводити такі операції в обсязі, що перевищує ліміт у 100 тисяяч гривень на місяць», — додали в НБУ.

У відомстві зазначили, що до переліку товарів, які мають змогу купувати волонтери, належать: рації, бронежилети, каски, шоломи, військова та тактична форма, військове та тактичне взуття, захисний одяг. А також оптичні прилади для слідкування, безпілотні літальні апарати, спальні мішки, каремати та засоби для надання домедичної допомоги.

Коментарі