Новини

Пройшло перевірку в Туреччині: перше судно з українським зерном прямує до Лівану

Перше судно з українським зерном вийшло з Одеського порту 1 серпня. 

Перший корабель з українським зерном прямує з Туреччини до порту Триполі в Лівані. Інспекційні групи у Туреччині перевірили, чи немає на судні забороненого вантажу, й дозволили йому прямувати далі.

Про це повідомляє Міністерство інфраструктури.

Згідно із «зерновою угодою», під егідою ООН створили Спільний координаційний центр, до складу якого ввійшли представники Туреччини, України, ООН та росії. Усі сторони зобов’язалися на території Туреччини перевіряти вантажі й персонал, які прямують до українських портів або виходять із них.

Перше судно з українським зерном вийшло з Одеського порту 1 серпня. А вже ввечері наступного дня корабель прибув до Туреччини.

У портах України чекають дозволу на відправлення 17 суден з агропродукцією. Також міністерство приймає заявки на вхід нових суден до українських портів для перевезення агропродукції.

Фото Мінінфраструктури

Зазначимо, що 22 липня Україна підписала угоду з Туреччиною та ООН про безпечне вивезення зерна через Чорне море. Радник керівника ОП Михайло Подоляк наголосив, що Україна не підписує жодних документів із росією. Тож рф підписала дзеркальну угоду з Туреччиною та ООН.

А 29 липня в Одеський порт прибув президент Зеленський, міністр інфраструктури та посли Туреччини, країн ЄС та G7. Тоді зазначали, що вже 17 суден завантажені зерном у морських портах «Одеса» та «Чорноморськ». А 10 із них готові до відправлення.

Коментарі