Новини

Українці, які постраждали від воєнних дій, можуть подати заявку на медичну евакуацію за кордон

Рішення про направлення пацієнта на лікування за кордон ухвалює сімейний лікар або лікар-куратор. 

Фото ілюстративне

Українці, які постраждали від російської агресії, можуть подати заявку на евакуацію для подальшого лікування за кордоном.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоровʼя.

Це стосується передусім дітей та дорослих зі складними мінно-вибуховими пораненнями та опіковими травмами, дітей з онкологічною патологією, а також людей із захворюваннями, які потребують комплексного спеціалізованого лікування.

Як відбувається евакуація за кордон?

Рішення про направлення пацієнта на лікування за кордон ухвалює сімейний лікар або лікар-куратор. На лікування за кордоном відправляють:

– пацієнтів із травмами, отриманими внаслідок збройної агресії росії проти України, які потребують надання третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги;

– пацієнтів, які потребують надання комбустіологічної допомоги (опіки);

– дітей із новоутвореннями, які потребують надання високоспеціалізованої медичної допомоги;

– дорослих пацієнтів із новоутвореннями, які потребують надання високоспеціалізованої медичної допомоги;

– дітей з орфанними захворюваннями.

Лікар інформує про своє рішення обласного координатора з медичної евакуації (співробітник Департаменту охорони здоровʼя або ж обласної лікарні). Обласні координатори надсилають медичні висновки до команди медичної евакуації в МОЗ.

Останнє відтак верифікує дані, інформує пацієнта про маршрут медичної евакуації.

Якщо пацієнт (чи його представник) дає згоду на медичну евакуацію, то МОЗ надсилає запит до системи екстреного реагування Єврокомісії.

Міністерство отримує через платформу «Early Warning and Response System» (EWRS) пропозиції від лікарень із країн-членів Європейського Союзу та Європейської економічної зони щодо готовности прийняти пацієнтів та забезпечити лікування.

Координатори з медевакуації у комунікації з лікарнями, що приймають пацієнтів, узгоджують етапи й маршрути безпечного транспортування.

Міжнародні партнери транспортують пацієнтів від лікарень у прифронтовій зоні чи на деокупованих територіях до медичних закладів Львівщини, які взяли на себе функцію медичного хабу. У цих лікарнях готують людей до медевакуації (надають меддопомогу, організовують підготовку та переклад необхідних документів).

Далі медичним автотранспортом чи гелікоптерами/літаками українців транспортують за кордон для спеціалізованого лікування.

МОЗ України за сприяння міністерств охорони здоров’я країн-членів ЄС через платформу EWRS проводить моніторинг пацієнтів, отримує повідомлення про їхній рух у клініках країн ЄС, а також запити додаткової інформації про пацієнтів тощо.

Після завершення лікування людина може повернутися в Україну за сприяння посольств чи консульств.

Водночас МОЗ запровадило додатковий шлях подачі заявок на евакуацію (не через сімейних лікарів). Для цього треба заповнити анкету на сайті міністерства в розділі «Опитування» та чекати зворотний зв’язок.

Кожен випадок евакуації розглядають окремо. Підготовка пацієнта зазвичай триває від 3-4 днів до двох тижнів.

Транспортування та лікування українських громадян фінансують міжнародні організації, а також країни, що приймають українців.

Коментарі