Новини

У Нацбанку пояснили, як зміняться ціни після послаблення офіційного курсу гривні

НБУ підвищив офіційний курс на 25% – до 36,57 грн/дол.

Фото Shutterstock

Рішення Національного банку про послаблення офіційного курсу гривні на 25% до 36,6 грн за долар матиме обмежений вплив на зростання цін.

Про це повідомляють на сторінці Нацбанку у фейсбуку.

«Це рішення матиме лише обмежений вплив на інфляцію – близько 2-3 відсоткових пунктів до річних темпів зростання цін, ураховуючи, що 0,6-0,8 в. п. із них становитимуть прямі та вторинні ефекти від підвищення цін на пальне. Вплив зміни рівня фіксації курсу на інфляцію вже враховано у новому прогнозі Національного банку», — йдеться в повідомленні.

Зазначають, що коригування фіксованого курсу на 25% не означає рівнозначного зростання цін.

«В основі цьогорічного зростання споживчих цін насамперед лежить не курсовий фактор, а інші причини. Це високі світові ціни, рекордна інфляція в світі та наслідки війни. Серед них: порушення ланцюгів постачання, менша пропозиція окремих товарів, більші виробничі витрати бізнесу, фізичне руйнування виробничих потужностей та інфраструктури і тимчасова окупація окремих територій нашої країни», — йдеться в повідомленні.

Як відомо, Національний банк з 21 травня скасував обмеження на встановлення курсу, за яким уповноважені установи можуть продавати готівкову іноземну валюту клієнтам. Раніше відповідний курс не мав відхилятися від офіційного більш ніж на 10%.

 

 

 

Коментарі