Новини

Нацбанк підняв офіційний курс до 36,5 гривень за долар. Це вперше з початку повномасштабної війни

При цьому умови встановлення курсу продажу та купівлі валюти в готівковому і безготівковому сегментах ринку залишаються незмінними.

Фото: Getty Images

Нацбанк уперше з початку повномасштабної війни змінив офіційний курс долара в Україні. Він зріс на 25% і тепер становитиме 36,5 грн за долар.

Про це повідомляє пресслужба НБУ.

«Такий крок дасть змогу збільшити конкурентоспроможність українських виробників, зблизити курсові умови для різних груп бізнесу і населення та підтримати стійкість економіки в умовах війни», — пояснюють у Нацбанку.

За оцінками Нацбанку, корекція обмінного курсу збільшить приплив, а отже, і продаж валютної виручки експортерами та дасть змогу стабілізувати курсові очікування.

Зазначають, що курс усе одно продовжує бути фіксованим. Через високу нестабільність та невизначеність фіксований курс «є основним якорем стабілізації очікувань та основним засобом виконання пріоритетних цілей НБУ».

Всі інші правила продажу валют лишатимуться незмінними. Продаж та купівля безготівкової валюти банками й надалі здійснюватиметься за курсом, який не може більш як на 1% відхилятися від офіційного. Курс продажу готівкової валюти в готівковому визначатиметься самостійно залежно від попиту та пропозиції.

Також Нацбанк з 21 липня дозволить фінустановам продавати безготівкову валюту з подальшим розміщенням її на депозит на строк від трьох місяців. Такий депозит не можна буде достроково розірвати, а ліміт становитиме 50 тисяч гривень. 

 

Коментарі