Новини

Пережив окупацію в Херсоні: українець здобув «бронзу» ЧС зі стрибків у висоту

Це перша медаль у кар’єрі Проценка на чемпіонаті світу.

Фото: AFP

Україна завоювала першу медаль чемпіонату світу з легкої атлетики. Стрибун у висоту Андрій Проценко, який представляє Херсонську область, здобув «бронзу».

Про це повідомляє Суспільне.

Це перша медаль у кар’єрі Проценка на чемпіонаті світу. 34-річний спортсмен упродовж останньої декади є одним із лідерів стрибків у висоту у світі. Водночас лише на ЧС-2022 він уперше в кар’єрі пройшов кваліфікацію та вийшов до фіналу. Загалом українець уже всьоме змагається на світовій першості, але попередньо не проходив відбірковий етап.

У кваліфікації Проценко стрибнув 2,30 метра – його найкращий результат сезону. Спортсмен, що 40 днів провів в окупації на Херсонщині на початку 2022 року, зміг покращити свій результат.

Проценко стартував із висоти 2,19 метра — взяв її з другої спроби. Тоді успішно подолав 2,24 метра, а найбільші проблеми виникли у нього на планці 2,27 метра – українець узяв її лише з третього стрибка.

Він став одним із десяти стрибунів, хто перейшов на висоту 2,30 м і зміг узяти її з першої спроби.

Наступна висота — 2,33 метра, і її Андрій Проценко теж узяв із першої спроби. Лише він та Мутаз Баршим змогли з першого разу підкорити цю планку.

Висоту 2,35 метра Проценко не взяв з двох спроб, тоді як Баршим та Санхьок підкорили її.

Андрій переніс останній стрибок на планку 2,37 метра – не взяв її, хоча був близьким. Так, вз результатом 2,33 метра українець здобув «бронзу».

Чемпіоном став катарець Мутаз Баршим: він із першої спроби взяв усі планки. Баршим спробував стрибнути у висоту 2,42 метра (рекорд чемпіонатів світу), але з першої спроби не взяв її, після чого припинив змагання.

Коментарі