Новини

Захисники України під час війни повинні здавати зразки ДНК: чому це важливо

Решта громадян можуть встановити генетичну інформацію добровільно. 

Фото Макса Левіна

Українські військовослужбовці та правоохоронці на період дії воєнного стану повинні здати ДНК-дані. Решта громадян можуть встановити генетичну інформацію добровільно.

Про це говорив заступник міністра внутрішніх справ Ігор Бондаренко в ефірі телемарафону, повідомляють в МВС.

«Щодо обов’язкової реєстрації, є така норма, що на період дії воєнного стану відбирають зразки ДНК у військовослужбовців та співробітників правоохоронних органів. Тобто у тих представників професій, серед яких ми маємо найбільші втрати в через агресію рф», — йдеться у повідомленні.

Нововведення пов’язане з ухваленням закону про державну реєстрацію геномної інформації людини.

Згідно із законом, є два види такої реєстрації: обов’язкова і добровільна. Обов’язкову, як у випадку військових і правоохоронців, – проводять коштом держави. А добровільна – платна, її можуть пройти усі охочі.

«Зважаючи на втрати, які ми на сьогодні маємо, необхідно ідентифікувати всіх наших загиблих внаслідок збройної агресії. Це стосується і військових, і також цивільних людей, які потраплять під обстріли, як, приміром, в місті Часів Яр», — зазначив Бондаренко.

Він пояснив, що дані військовослужбовців не вносять відразу в реєстр ДНК. Інформацію зберігають в особових справах бійців і використовують лише тоді, коли є необхідність провести експертизу.

Коментарі