Новини

Із серпня антибіотики продаватимуть за електронним рецептом: що це дає

Щоб отримати ліки, потрібно звернутися до сімейного лікаря, який випише рецепт в електронній системі охорони здоров’я.

Із серпня антибіотики продаватимуть за електронним рецептом. Про це повідомляють у Міністерстві охорони здоров’я.

Спочатку діятиме перехідний етап. Так, пацієнт зможе придбати ліки в будь-якій аптеці, показавши фармацевту інформаційну довідку як підтвердження призначення лікаря. Він зможе самостійно вибирати торгову назву препарату із потрібною дієвою речовиною, орієнтуючись на власний бюджет.

Електронний рецепт на антибіотик зможе виписати будь-який лікар, незалежно від декларації.

Як отримати електронний рецепт?

Щоб отримати ліки, потрібно звернутися до сімейного лікаря, який випише рецепт в електронній системі охорони здоров’я. Пацієнту дадуть 16-значний код (видрукують або надішлють повідомлення на мобільний), який він покаже або продиктує в аптеці. Потім за цим кодом в системі охорони здоров’я можна подивитися, які препарати призначили пацієнту.

Що це дає?

Таке регулювання дозволить відстежувати дані про призначення та обʼєми використання антибіотиків в Україні, а також протистояти антибіотикорезистентності (стійкості організму до антибіотиків), вважають у МОЗ.

Довідково

З 1 січня 2022 року в українських лікарнях почали вести облік антибіотиків. А з 1 квітня планували їх продавати за електронним рецептом, але відклали через повномасштабне вторгнення рф.

Коментарі