Новини

З 1 квітня антибіотики не продаватимуть без електронного рецепта: навіщо

Це роблять через стійкості бактерій до антибіотиків.

Фото: towfiqu-barbhuiya/unsplash

З 1 квітня в Україні продаватимуть антибіотики в аптеках тільки за електронним рецептом. Про це повідомив заступник міністра охорони здоровʼя Олександр Комаріда в інтервʼю «Укрінформу».

За його словами, це роблять через загрозу антибіотикорезистентности — стійкости бактерій до антибіотиків. Бактерії перестають працювати, якщо приймати зайві антибіотики, а інфекційні хвороби не піддаються лікуванню.

Антибіотикорезистентність виникає через самолікування, коли хворий сам собі «призначає» антибіотики або достроково припиняє курс лікування ними. До прикладу, людина може відчути себе краще й припинити приймати ліки. У цьому випадку певна кількість бактерій може вижити.

За словами Комаріда, в Україні до кінця 2022 року планують, щоб усі рецептурні ліки відпускали лише за електронним рецептом.

«Ми хочемо встановити дієві механізми контролю за відпуском власне рецептурних лікарських засобів і починаємо, звісно, з антибіотиків для боротьби з антибіотикорезистентністю», — каже заступник.

Як отримати електронний рецепт

Щоб отримати ліки, потрібно звернутися до сімейного лікаря, який випише рецепт в електронній системі охорони здоров’я. Пацієнту дадуть 16-значний код (видрукують або надішлють повідомлення на мобільний), який він покаже або продиктує в аптеці. Потім за цим кодом в системі охорони здоров’я можна подивитися, які препарати призначили пацієнту.

Електронний рецепт запровадили в Україні 2019 року в межах програми «Доступні ліки».

 

Коментарі