Новини

Заборона імпорту російської літератури: українські митці вимагають від президента підписати «книжкові» закони

Згідно із законопроєктами, планують збільшити обсяг українського книжкового ринку втричі та заборонити імпорт російськомовної літератури.

Українські культурні діячі вимагають від президента Володимира Зеленського підписати закони, які підтримають вітчизняних книговидавців та звільнять інформаційний простір від російських наративів.

Мовиться про законопроєкти 6287 і 7459, ухвалені Верховною Радою 19 червня 2022 року.

Що вони передбачають?

Так, планують збільшити обсяг українського книжкового ринку втричі. Аби цього досягти, нардепи хочуть видавати безкоштовні дитячі книжкові сертифікати після народження та після досягнення 14-річного віку. Книгарням, які відповідатимуть критеріям закону, планують відшкодовувати плату за оренду приміщення – 20% від доходів магазину.

Суть другого законопроєкту полягає в забороні імпорту російськомовної літератури.

Згідно з ним, із 1 січня 2023 року книги видаватимуть і розповсюджуватимуть виключно українською мовою, мовами корінних народів України та офіційними мовами Європейського Союзу.

Хто підтримав ініціативу?

Наразі ініціативу підтримали письменники Сергій Жадан і Тамара Горіха Зерня, артистка Ірма Вітовська, колишній очільник Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, видавець Антон Мартинов та інші.

На думку митців, ухвалення цих законів стали прикладом плідної співпраці громадянського суспільства, представників законодавчої й виконавчої влади та культурних індустрій в інтересах української культури та національної безпеки України, а також звільнення нашої країни від руйнівних російських впливів.

«Така неймовірна одностайність парламенту і широка підтримка в суспільстві цих законів, здавалося б, не залишають сумніву, що вони будуть швидко підписані й працюватимуть на благо України», – вважає Володимир В’ятрович.

Нагадаємо, 19 червня парламент ухвалив законопроєкт 7273д, що забороняє російську музику в українських медіа та громадському просторі.

Коментарі