Новини

Наступна зима буде найскладнішою в історії України – директор «Оператора ГТС»

Кабмін уже готується до опалювального сезону.

Фото: Getty images

Наступна зима буде найскладнішою в українській історії. Кабінет міністрів вже зараз займається підготовкою до опалювального сезону.

Про це на брифінгу заявив генеральний директор «Оператора ГТС» Сергій Макогон.

За його словами, Нафтогаз повинен створити запас газу в підземних сховищах на наступну зиму обсягом 19 мільярдів кубічних метрів. Наразі там понад 11 мільярдів.

«Ситуація складна, але Кабмін ретельно займається питанням підготовки до зими. Це стосується і запасів вугілля, і підготовки електростанцій. Очікують, що ця зима стане найскладнішою за всю історію, оскільки країна перебуває в стані війни з рф. Проте, якщо не буде пошкоджень інфраструктури, 19 мільярдів кубічних метрів газу в підземці буде достатньо, аби пережити зиму», – сказав Макогон.

Останні два роки уряд працював з метою збільшення імпорту газу з Європи. До прикладу, торік Україна створила гарантовані потужності з імпорту газу з Угорщини та Польщі, а також майже вдвічі збільшила обсяги імпорту газу зі Словаччини.

«Фактично ми подвоїли ці потужності з 27 мільйонів кубічних метрів до 54 мільйонів кубічних метрів на добу. Цих потужностей достатньо, щоб забезпечити Україну необхідним обсягом імпорту», – сказав гендиректор «Оператора ГТС».

Макогон розповів, що Україна повинна імпортувати газ у певних обсягах, бо власний видобуток недостатній, щоб покрити державні потреби.

«До війни Україна споживала близько 30 млрд кубічних метрів на рік, а видобувала – 20 млрд. Проте наразі суттєво зменшилося споживання. Ми очікуємо, що воно буде на рівні 21-22 млрд кубічних метрів. Видобуток теж трохи зменшився. Додаткові 3-4 млрд кубометрів нам потрібно імпортувати», — резюмував він.

Раніше ми писали, що в Чернівцях збільшилася концентрація одоранту в природному газі.

Коментарі