Новини

План відновлення на $750 мільярдів: як виглядатиме повоєнна відбудова України

План розрахований на 10 років — з 2023 року і до 2032 року та відбуватиметься у дві хвилі. 

Фото Макса Левіна

Україна презентувала План післявоєнного відновлення на понад 750 мільярдів доларів. Він включатиме 850 проєктів для відбудови країни.

Про це йдеться на сайті Плану відновлення.

Згідно з Планом, найдорожча програма — з відновлення та модернізація житла та інфраструктури регіонів. На неї необхідно 150-250 мільярдів доларів. А також розширення та інтеграція логістики з ЄС, яка коштуватиме 120-150 мільярдів доларів. На енергетичну незалежність та зелений курс потреба сягає 150 мільярдів доларів.

На макрофінансову стабільність знадобиться 60–80 мільярдів доларів. А на забезпечення конкурентного доступу до капіталу — 75 мільярдів доларів. На розвиток секторів економіки з доданою вартістю необхідно 50 мільярдів доларів. І стільки ж на сектор оборони.

Серед інших масштабних програм — відновлення та модернізація соціальної інфраструктури та розвиток систем культури і спорту. Їх фінансування оцінюється в 20-35 мільярдів доларів кожна.

План розрахований на 10 років — з 2023 року і до 2032 року. Та відбуватиметься у дві хвилі. Перша триватиме упродовж 2023-2025 років. За цей час планується втілити більшість із зазначених проєктів – 580. Ці три роки коштуватимуть понад 350 мільярдів доларів.

Друга хвиля міститиме меншу кількість проєктів. Проте потребуватиме більшого фінансування – понад 400 мільярдів доларів. Водночас у плані закладено, що українська економіка впродовж цих 10 років зростатиме на 7% щороку.

Зазначається, що частина коштів необхідна терміново у 2022 році. Йдеться про програми для забезпечення макрофінансової стабільності. А також модернізацію регіонів, забезпечення доступу до фінансування, оборону та безпеку.

За винятком сфери оборони та безпеки, Україні цьогоріч потрібно 60-65 мільярдів доларів. Частину з них вже надали чи виділили.

Загальну суму у 750 мільярдів доларів планують фінансувати так:

— 250-300 мільярдів доларів завдяки партнерським грантам на оборону, критичне фінансування надзвичайного стану. Також на відновлення житла та інших обʼєктів, розвиток інфраструктури як частини ЄС тощо;

— 200-300 мільярдів доларів кредитними коштами від партнерів. З яких профінансують модернізацію інфраструктури, енергетичні проєкти, підтримку фінансової системи та співфінансування приватних інвестицій;

— 250 мільярдів доларів завдяки приватним інвестиціям в інфраструктурні проєкти, сектори з доданою вартістю та інші комерційно вигідні інвестиції.

Нагаадаємо, що Індонезія готова долучитися до відновлення українських лікарень, які зруйнували російські війська.

А Німеччина й Дортмундський клуб допоможуть відбудувати стадіон у Чернігові

Коментарі