Новини

Майорить синьо-жовтий прапор: острів Зміїний повернули під юрисдикцію України

Українські військові зачистили острів від техніки та озброєння загарбників, які втекли до тимчасово окупованого Криму. 

Фото з фб-сторінки Генштабу ЗСУ

Острів Зміїний повернули під юрисдикцію України. Там знову майорить синьо-жовтий прапор. Як повідомив речник Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук, минулої доби підрозділи ЗСУ завершили там військову операцію.

Українські військові зачистили острів від техніки та озброєння загарбників, які втекли до тимчасово окупованого Криму.

«На острові панував «дух Зміїбаєвки». Після втечі ворога знищили, зокрема ракетну установку залпового вогню «Град». Ще один зенітний ракетно-гарматний комплекс «Панцир-С1». Три одиниці броньованої та автомобільної техніки, автоцистерну та район укриття іншої техніки», — зазначив речник ОВА.

Братчук додав, що наразі у північно-західній частині Чорного моря є два ворожі ракетні кораблі, що мають на борту півтора десятка крилатих ракет. А також три великі десантні кораблі.

Водночас міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявив, що острів Зміїний, крім військового та безпекового, має також і культурне значення.

А повернення острова під українську юрисдикцію — це великий сигнал противнику, що Україна поверне всі свої землі.

«Культурний шар острова Зміїний» занесений до Державного реєстру нерухомих пам’яток України як пам’ятка археології національного значення та як об’єкт культурної спадщини, який є витвором зниклої цивілізації», — зазначив Ткаченко.

За словами міністра, острів відігравав значну роль у стародавній історії та релігійних уявленнях грецьких колоній Північного Причорномор’я. Це було місце розміщення храму, присвяченого культу Ахілла – покровителя моряків та Чорного моря.

«Зміїний неодноразово згадувався в античних писемних джерелах. Як бачимо, острів досі не сходить з перших шпальт новин. Дякую ЗСУ, що острів знов наш», — підсумував Ткаченко.

Коментарі