Новини, Репортаж

Допомогти може кожен: у Чернівцях на благодійному ярмарку зібрали на бандеромобіль

На ярмарку плели кікімори, продавали патріотичні солодощі та вчили, як правильно користуватися турнікетами та зброєю.

У парку «Жовтневий» у Чернівцях відбувся благодійний ярмарок на підтримку Збройних сил України. Його організувала громадська організація «Крик душі» матерів та дружин військовослужбовців» разом з департаментом соціальної політики міської ради.

Біля головного входу в парк розташували намети з їжею та сувенірами, трохи далі — польову кухню від військових. Посеред ярмарку проводили аукціон, а пізніше – концерт. Усе, аби зібрати кошти на автомобіль для чернівецької бригади військових, який назвали бандеромобілем. 

Ініціатором ярмарку стала громадська організація «Крик душі». До них звернулися військові з чернівецької 108 бригади та розповіли, що дуже потребують нові автомобілі. Бригада зараз на передовій, і автомобілі потрапляють під снаряди першими. 

Власне ярмарок організувало департамент соцполітики Чернівецької міської ради.

На аукціоні продавали картини, ляльки-мотанки, навіть трофейні частини військової техніки. Головним призом аукціону був газовий котел, який можна було виграти разом зі встановленням. Крім цього, розігрували книгу загиблого чернівецького поета та військового Сергія Скальда, картини дітей-переселенців, патріотичні солодощі та зменшену іграшкову версію бандерамобіля. 

Голова організації ГО «Крик душі» Ярослава Заліско розповіла Шпальті, що це не перший благодійний ярмарок, який влаштовують волонтери.

«На попередньому ми зібрали на два тепловізори для військових. Ми займаємося цим із 2014 року та відправляємо військовим найнеобхідніше. Зараз це автомобілі. Військові телефонують і просять про допомогу».

Пані Ярослава розповіла, що кожна людина може допомогти ЗСУ, навіть не маючи коштів. Так, серед наметів на ярмарку розташували сітку, з якої плетуть маскування для військової техніки. Також роблять маскувальні кікімори.

Люди підходять та долучаються до плетіння, їх вчать волонтери. За словами Ярослави, вдень організація має відправити бодай 4 сітки, адже вони вкрай необхідні військовим.

Ті, у кого є кошти, могли придбати на ярмарку солодощі, напої, гарячу їжу, ляльки-мотанки, патріотичні футболки та інші вироби. Одні продавці ставили ціну за власні вироби, інші продавали за будь-яку суму, що пожертвує людина. 

Так, серед торговців був Сашко, який продавав прикраси, що виготовляє його мама.

«Я вже давно цим займаюся, не тільки на ярмарку. Збираю кошти окремо на ЗСУ та на бандеромобіль», — каже хлопець.

Трохи далі від наметів розташували польову козацьку кухню Добровольчого корпусу Правого сектора. Військові смажили картоплю та роздавали плов. Крім цього, вони влаштували майстер-клас із поводженням зі зброєю та використанням турнікетів. 

Після закриття ярмарку підрахували вторговані кошти. Очільниця департаменту соцполітики Наталія Фрунзе розповіла Шпальті, що загалом вдалося зібрати 169 тисяч гривень.

Один автомобіль вартістю 89 тисяч гривень вже пофарбували та наповнили його гуманітарною допомогою. Увечері 3 липня його повезли на схід. Найближчим часом планують провести онлайн-аукціон та дозбирати кошти на другий автомобіль. 

Фото Ігоря Константинюка

Матеріал створено за сприяння ГО «Львівський медіафорум» у межах проєкту «ЛМФ Підтримка мережі журналістів»

Коментарі