Новини

100 тисяч доларів за флакон: Україна вперше отримала ін’єкції для дітей зі СМА

У світі існує 3 препарати, які використовуються для лікування СМА, проте найефективніший і найдорожчий з них – Zolgensma.

Фото Sam Moghadam Khamseh, unsplash.com

Тринадцять лікарень України вперше безоплатно отримали ліки для дітей зі спінальною м’язовою атрофією (СМА). Ці ін’єкції – серед найдорожчих у світі.

Як повідомили у Міністерстві охорони здоров’я, йдеться про препарат Spinraza, один флакон якого коштує понад 100 тисяч доларів.

«Сьогодні, без перебільшення, важливий день в історії української медицини. Ми не просто отримали дороговартісні ліки, яких ніколи раніше не було в Україні. Ми отримали найцінніше – можливість зберегти життя дітей, які страждають на рідкісні орфанні захворювання. Ми дякуємо донорам, які подарували для наших дітей цей шанс на життя», – каже  заступниця міністра охорони здоров‘я Марія Карчевич.

У світі існує 3 препарати, які використовуються для лікування СМА: Zolgensma, Evrysdi і Spinraza. Найефективніший і найдорожчий з них – Zolgensma. Препарат вводять дитині до дворічного віку, що зупиняє хворобу назавжди.

Водночас Evrysdi і Spinraza, останній з яких придбала Україна, потрібно застосовувати протягом усього життя.

В Україні понад 200 дітей мають підтверджений діагноз СМА.

Одна із рідкісних генетичних хвороб характеризується наростальною м’язовою слабкістю у всьому організмі. З віком вона призводить до порушення опорно-рухового апарату.

СМА є найбільш поширеною генетичною причиною смерті дітей. За статистикою, ця хвороба вражає 1-2 немовлят з 10 тисяч новонароджених.

Нагадаємо, що Республіка Індонезія готова долучитися до відновлення українських лікарень, які зруйнували російські війська.

Коментарі