Новини

В Україні стартує наступний етап медреформи: що він передбачає

Медичні установи поділять на госпітальні кластери. 

Міністерство охорони здоров’я запускає інфраструктурну частину медичної реформи.

За новим підходом, мережу лікарень в області об’єднають в один госпітальний округ. Округ своєю чергою поділять на госпітальні кластери.

На кластери будуть ділити з урахуванням:

-меж громад і районів;

-географічних особливостей регіону та стану доріг;

-чисельності населення, захворюваності і смертності;

-оптимальних клінічних маршрутів пацієнтів задля своєчасного доступу до медичної допомоги;

-навантаження на медичних працівників.

Лікарні в межах кластера поділять на надкластерні, кластерні та загальні.

За словами міністра охорони здоров’я, найпростіші випадки лікуватимуться якомога ближче до пацієнта, в загальних лікарнях. Такі лікарні розташовуватимуться з розрахунку один медичний заклад на 50–80 тисяч населення. У складніших випадках пацієнта доставлятимуть у кластерні та надкластерні лікарні, які надаватимуть високоспеціалізовані послуги.

«Новий підхід також передбачає, що медичні заклади будуть забезпечуватися обладнанням, відповідно до свого рівня в госпітальному окрузі. Не має бути ситуацій, коли в загальну лікарн встановлюють дорогий ангіограф, якому місце в кластерному закладі. Тому що в загальній лікарні його вмикають раз на тиждень, а то й на місяць, а він повинен працювати 24/7», – пояснив Ляшко.

У МОЗ кажуть, що новий етап медреформи допоможе «остаточно попрощатися із «совком». Нове госпітальне планування дозволить спростити доступ пацієнта до медпослуг та більш ефективно використовувати ресурси.

 

Коментарі