Інтерв'ю

Мобілізація за планом: чому повістки вручають на вулицях та чи вистачає військовим спорядження

Чому можуть із вулиці доправити у військкомат, чому роту охорони можуть відправити на передову позицію та скількох переселенців уже мобілізували — на ці запитання відповіли в обласному територіальному центрі комплектування.

Фото slovoidilo.ua

У Чернівецькій області мобілізують, а також вилучають автомобілі для армії відповідно до завдань вищого штабу. Тобто у визначених обсягах, термінах та без зривів.

Про це Шпальті повідомила начальниця пресслужби Чернівецького обласного територіального центру комплектування та соціальної політики (ТЦК та СП) пані капітан Тетяна Попович.

Втім, точної кількости мобілізованих не називають, і скількох ще планують мобілізувати, у військкоматі теж не кажуть.

Фото надала Тетяна Попович

Скількох вимушених переселенців мобілізували?

Всього на військовому обліку в ТЦК та СП Чернівецької области є понад 5 тисяч вимушених переселенців.Частина з них повертається додому або переїжджає в інші області. Загалом близько 25% із них мобілізовані у військові частини.

Від початку повномасштабного нападу у Чернівецькій області поселили близько 105 тисяч людей, із них близько 35 тисяч — діти. Наразі в області перебуває 83 540 осіб. 

Чи є багато «ухилянтів» і що на них чекає, якщо їх спіймають?
На жаль, і в нашій області є такі громадяни, які шукають причини всіляко уникати призову. За ухилення військовозобов’язаного можуть притягнути до адміністративної та кримінальної відповідальности.

Чи правда, що працівники комісаріатів затримували призовників на вулицях і доправляли в ТЦК та СП?

Військовозобов’язані громадяни на час дії воєнного стану повинні постійно мати при собі документи, які посвідчують особу. А також військово-облікові документи. Та надавати їх за вимогою для перевірки працівникам Національної поліції України, Національної гвардії України та Військової служби правопорядку.

Якщо документів при собі немає, чоловіків доправляють в ТЦК та СП для з’ясування та уточнення військово-облікових даних.

У час війни можуть мобілізувати громадян, які визнані непридатними до військової служби в мирний час, але обмежено придатними у воєнний час.

Чи можуть вручити повістку посеред вулиці?

Законодавством не визначено місць, де дозволено або заборонено здійснювати оповіщення.

Вручати повістку можуть представники ТЦК та СП, органів місцевого самоврядування, керівники підприємств, організацій, навчальних закладів, роботодавці.

Чи означає вручення повістки, що людину відправляють на війну?

Не кожного військовозобов’язаного, якому вручили повістку або якого ставлять на військовий облік, мобілізують на війну. У терцентрах комплектування перевіряють та уточнюють військово-облікові дані, проводять медичний огляд та роблять висновок про придатність до військової служби. Відтак ухвалюють  рішення про залучення до військової служби або надання відстрочки від призову.

Чи приходять до військкомату добровольці, як це було на початку повномасштабного вторгнення росії? 

Продовжують звертатися чоловіки, проте темпи дещо зменшилися. Адже найбільша кількість прибула до ТЦК та СП в перші дні та тижні, як і по всій країні. Це дозволило дати відсіч ворогу, на яку він не сподівався.

Чи відомо про відправлення роти охорони з Чернівців на передові позиції на війні?

Військовослужбовців, які проходять службу в ротах охорони ТЦК та СП области, також залучають до виконання бойових завдань. Кожен військовослужбовець, який проходить службу у терцентрах комплектування, систематично проходить вишколи на полігонах із вогневої, тактичної, інженерної підготовки тощо. Таким чином, ми перебуваємо в готовності за наказом виконати завдання де необхідно.

Залучення військовослужбовців до участи в бойових діях відбувається під командуванням досвідчених командирів. Вони визначають військовим завдання відповідно до навичок та досвіду.

Хто відповідає за забезпечення солдатів/офіцерів і чи вистачає всім спорядження і зброї?

Командири військових частин. Продовольче, речове та інше забезпечення військовослужбовець отримує у військовій частині, у якій проходить службу.

Військовослужбовців забезпечують спорядженням, взуттям, одягом тощо. А також предметами індивідуального захисту.

Всього вистачає зокрема і завдяки допомозі, яку надають армії волонтери та небайдужі громадяни. У цей складний час ця підтримка має велике значення. Ми надзвичайно вдячні буковинцям, які всіляко допомагають військовим частинам.

Коментарі