Новини

Україна ратифікувала Стамбульську конвенцію, що протидіє домашньому насиллю

Це перший міжнародний юридично обов’язковий документ, що захищає права жінок.

Фото: Детектор Медіа

Верховна Рада ратифікувала «Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами». Її ратифікація є однією з умов вступу до Європейського Союзу. Про це повідомив нардеп Андрій Осадчук.

Зазначимо, що 18 червня президент Володимир Зеленський вніс до Верховної ради проєкт закону про ратифікацію конвенції.

Електронна петиція на підтримку конвенції набирала необхідну кількість голосів двічі, та із внесенням законопроєкту до Верховної Ради довго відтягували.

Конвенцію Ради Європи в цілому підписали 46 країн і Євросоюз. Україна зробила це ще у 2011 році, однак входить в число країн які ще не ратифікували цю угоду. До прикладу Молдова ратифікувала конвенцію у жовтні 2021 року.

Що таке Стамбульська конвенція?
Це перший міжнародний юридично обов’язковий документ, що захищає права жінок. Конвенція передбачає криміналізацію сімейного та гендерного насильства, а також заходи попередження, захисту і підтримки жінок. Конвенція також зобов’язує розробити довгострокові плани боротьби з насильством щодо жінок.
До того ж документ вимагає від урядів заповнити прогалини в політиці захисту інших груп населення, зокрема мігрантів та представників ЛГБТ-спільноти.

Чому церква проти Стамбульської конвенції

Проти ратифікації документа в Україні виступають релігійні організації та Всеукраїнська рада церков. Так, рада церков видала спільну заяву де закликала ВР зняти з розгляду Стамбульську конвенцію, щоб запобігти «ескалації напруженості та розколу українського суспільства».

Загалом, рада церков вважає, що слово «гендер», яке присутнє в конвенції, «несе загрози спотворити в молодого покоління свою статеву ідентичність, популяризувати одностатеві сексуальні стосунки та поширити випадки захворювання на гендерну дисфорію серед дітей і молоді». Про це йдеться в тексті заяви.

 

 

Коментарі