Новини

Франція поставить Україні додаткові САУ Caesar, а Німеччина – надає зброю: що пообіцяли лідери цих країн у Києві

Німеччина підтримує Україну та українців від початку російської агресивної війни сказав канцлер Шольц.

Фото: ОП

Президент Франції Емманюель Макрон під час візиту до Києва 16 червня заявив, про поставку в Україну ще шести додаткових самохідних артилерійських установок (САУ) нового покоління Caesar.

Про це пише видання Le Monde. 

Зазначають, що Париж уже поставив Україні 12 установок калібру 155 мм.

«Крім уже доставлених 12 Caesar я ухвалив рішення поставити шість додаткових», — сказав Еммануель Макрон.

Ці самохідні установки можуть запускати 155 мм снаряди на відстані 40 кілометрів зі швидкістю від шести до восьми пострілів за хвилину. Відомо, що Франція хоче придбати 109 Caesar у 2025 році.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц зауважив, що країна з перших днів війни підтримує Україну як зброєю, так і надає гуманітарну допомогу українцям, які вимушені були виїхати за кордон.

Фото: ОП

Про це він повідомив на пресконференції у Києві 16 червня, пише Європейська правда.

Він розповів, що Німеччина прихистила у себе 800 тисяч переселенців, а понад 100 тисяч українських дітей вже ходять до місцевих шкіл.

«Напад на Україну означає зміну епох, тому що Росія намагається силою пересунути кордони всередині Європи і це неприйнятно. Тому Німеччина разом з іншими країнами світу з першого дня стала на бік України», — сказав Шольц.

За його словами, Німеччина підтримує Україну в багатьох сферах, зокрема у фінансовій та гуманітарній. 

Також Шольц сказав, що «Німеччина заламала свою державну позицію і стала постачати Україні зброю», і наголосив, «що вона продовжить це робити стільки, скільки буде треба».

Крім того, додав, що німецькі військові навчають українських користуватися сучасним озброєнням — самохідними гаубицями і зенітними установками.

«Ми пообіцяли поставити Україні установки ІРІС, які захищатимуть цілі міста від повітряних нальотів. І ми також спільно зі США та Великою Британією домовилися про постачання Україні ракетних установок залпового вогню», — додав Шольц.

Нагадаємо, Франція, Німеччина, Італія та Румунія підтримали негайне надання Україні статусу кандидата в члени ЄС.

 

Коментарі