Новини

В Україні спростили виїзд дітей за кордон: що змінилося

Це зробили для того, щоб прискорити організований виїзд дітей та посилити гарантії їхнього безпечного повернення в Україну. 

В Україні спростили правила виїзду дітей за кордон. Зміни стосуються лише групових дитячих поїздок в інші країни на відпочинок. Відповідну постанову №661 ухвалив Кабмін.

Виїзд дітей на відпочинок за кордон: які документи потрібні

На період воєнного стану групи дітей можуть виїжджати з України на відпочинок без нотаріально засвідчених документів.

Водночас прикордонники вимагають такі документи:

— згоду Національної соціальної служби на виїзд групи дітей;

— списки дітей та осіб, які їх супроводжують;

— закордонні українські паспорти або свідоцтво про народження;

— погодження службою у справах дітей згоди законних представників кожної дитини на її виїзд за кордон;

— заяви батьків на виїзд дитини за кордон, завіреної службою у справах дітей (достатньо одного з батьків).

Прикордонники на пропускних пунктах повинні проставити на списку дітей штампи з відмітками виїзду та помітки «Державний кордон перетнули», а також зазначити загальну чисельність дітей, які виїхали.

«Такі зміни внесені для того, щоб можна було в короткі терміни забезпечити організований виїзд дітей на відпочинок за кордон, а також зробити цей процес контрольованим та безпечним і мати гарантії повернення їх в Україну», – розповідають у Держприкордонслужбі.

Як перетнути кордон з дитиною у воєнний час

В інших випадках для виїзду неповнолітніх громадян з території України під час воєнного стану діють такі правила:

— дитину може супроводжувати один із батьків або ж бабуся, дідусь, повнолітні брат чи сестра, мачуха, вітчим або інша особа, уповноважена одним з батьків;

— для виїзду в супроводі одного з рідних повинні бути в наявності документи, що підтверджують сімейні зв’язки (наприклад, свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб тощо);

— нотаріально посвідчена згода одного з батьків на виїзд дитини за кордон потрібна лише у випадку виїзду дитини в супроводі особи, яка не є членом родини. Таку довідку можна завірити в органах опіки та піклування органів місцевого самоврядування.

Коментарі