Новини

Сім’ї полонених бійців з Азовсталі закликають міжнародні організації вимагати від рф кращих умов

Процес порятунку повинні забезпечувати й міжнародні організації, які займаються правами людей, військовополонених та слідкують за дотриманням Женевської конвенції.

Денис і Катерина Прокопенко, фото з сімейного архіву

Сім’ї бійців з «Азовсталі» хочуть, щоб міжнародні організації, зокрема ООН та «Червоний Хрест», вплинули на покращення умов утримання захисників Маріуполя в росії.

Про це розповіла дружина командира маріупольського полку «Азов» Дениса Прокопенка Катерина в інтерв’ю Українській правді.

Вона збирала інформацію про становище бійців від людей, які перебувають поруч із Денисом. Деяким людям вдалося вийти на зв’язок, і вони сказали, що умови задовільні, всі чекають обміну.

«Зараз я намагаюся зі своїм колективом, з Асоціацією сімей “Азовсталі” спілкуватися з Червоним хрестом, з іншими організаціями, щоб вони покращили умови, які там є. 

Ми знаємо, що саме СІЗО переповнено і, звичайно, що деяких ресурсів, можливо, не вистачає. Знову ж таки, їжа, вода – воно все потребує покращення. 

Наразі ми хочемо це питання якомога швидше вирішити, щоб Червоний Хрест залучив якомога більше своїх зв’язків, ресурсів, щоб покращити все це, що зараз там у хлопців», – звертається Катерина.

Вона зазначила, що, крім України й росії, у процес порятунку залучені міжнародні організації, які займаються правами людей, військовополонених та намагаються слідкувати за дотриманням Женевської конвенції.

«У нас немає звіту від них, немає фотофіксації, відеофіксації від третьої сторони, які там насправді умови. Ми маємо лише фото і відеофіксацію російської сторони. З огляду на ці відеоматеріали ми можемо зрозуміти, що там присутні лише росіяни. А нам потрібна якраз третя незалежна сторона, яка покаже справжні умови», – ділиться Катерина. 

Представники міжнародних організацій не пояснюють ситуацію, сім’ї бійців намагаються встановити із ними зв’язок.

Катерина Прокопенко зауважує, що російська сторона обмежує доступ представникам «Червоного хреста» до полонених, як раніше не визнавала ідею «екстракції» бійців, що б дозволила їм врятуватися.

«Останнє, на що вона (росія – ред.) погодилася, – на оцю процедуру, де де-юре будуть наші бійці в полоні, і де вона зможе, скажімо так, витягати якусь інформацію з них. Ми всі розуміємо, що полон все одно – це допити. І росії все це вигідно», – вважає дружина командира полку «Азов». 

Вона каже, що бійці «зробили все: вони виконали наказ, вони захищали Україну до останнього – тепер влада повинна виконати свою обіцянку по збереженню життів».

Що відомо?

«Міжнародний комітет Червоного Хреста» (МКЧХ) та ООН брали участь у безпечному виїзді українських бійців із заблокованого росіянами заводу «Азовсталь».

Захисники Маріуполя отримали наказ від українського командування зберегти життя.

Вони вийшли на підконтрольну російським окупантам територію 16-20 травня. За інформацією російської сторони, з підземель «Азовсталі» вийшли 2 439 бійців. Представники «Червоного хреста» нібито реєстрували українських захисників як військовополонених.

Коментарі