Афіша

Покажуть українські фільми, які не були в прокаті: фестиваль «Миколайчук OPEN» оприлюднив програму

Фестиваль буде безкоштовним, але за умови попередньої реєстрації.

З 15 до 19 червня у Чернівцях відбуватиметься фестиваль глядацького кіно «Миколайчук OPEN», присвячений 81-й річниці кінодіяча Івана Миколайчука. Подія збере найновіші українські фільми, що не виходили в національному прокаті.

Фестиваль буде безкоштовним, але за умови попередньої реєстрації. Її відкриють 8 червня на сайті фестивалю. Також буде збір коштів на потреби підрозділів ЗСУ, де служать учасники команд фільмів.

Фільмом-відкриттям стане картина «Будинок “Слово”. Нескінчений роман» режисера Тараса Томенка. Це українська прем’єра, яку торік вперше показали на конкурсі 37 міжнародного кінофестивалю у Варшаві.

У п’ятницю, 17 червня, покажуть стрічку «Рози. Фільм-кабаре» Ірени Стеценко. Документальний трагікомічний мюзикл показує портрети сімох артисток інтелектуального фрік-кабаре (музичний жанр – авт.) Dakh Daughters на тлі Революції гідности та війни на сході України.

18 червня, в суботу, відбудеться чотири покази нових українських фільмів, серед них «Між нами» Соломії Томащук – психологічний трилер, показ якого відбудеться в межах творчої зустрічі з Ірмою Вітовською. Документальний «Плай» Єви Джішіашвілі показує історію родини, що живе на Закарпатті й змушена витримувати виклики долі. Зокрема ті, що виникли через війну, розв’язану росією. «Я працюю на цвинтарі» Олексія Тараненка розповідає про 35-річного Сашу, який працює на підприємстві зі встановлення пам’ятників на цвинтарі. У нього багато клієнтів, кожен із яких переживає особисту трагедію. Також у колаборації з українським фестивалем «Docudays UA» покажуть стрічку «Між небом і горами» Дмитра Грешка. Фільм крізь призму чотирьох парамедиків демонструє, як жителі гірського села Колочави на Закарпатті живуть звичним життям під час пандемії.

19 червня відбудуться ще три покази: фільм «Королі репу» Мирослава Латика розповідає про 17-річного випускника сільської школи, який мріє стати відомим репером та підкорити серце дівчини Свєти. Заради своїх мрій він готовий ризикнути будь-чим. Показ відбудеться у співпраці з Одеським міжнародним кінофестивалем. Документальна стрічка «І про нас будуть говорити» Сєви Діамантакоса покаже історії художниці й волонтерки Ганни та ексцентричного підприємця Сергія, на кожного з яких непередбачувано вплинула війна. Фільм-закриття «Егрегор» Станіслава Капралова – містичний детектив, де головний герой Артур намагається розкрити загадкове вбивство, пов’язане з таємною діяльністю химерного ордену.

Також 21 червня відбудеться спеціальний показ стрічки «В. Сильвестров» Сергія Буковського. Вона присвячена творчості видатного українського композитора і розповідає про головні події його життя. Крім кінопоказів, у межах Миколайчук OPEN відбудуться творчі зустрічі з Ірмою Вітовською, В’ячеславом Довженком, Віктором Ждановим, Мариною Кошкіною та Михайлом Дзюбою, а також дискусії, присвячені майбутньому українського кіно.

Коментарі