Новини

Польща з 1 липня припинить виплати допомоги українським біженцям

Будуть винятки для деяких осіб. Зокрема розширять пільги для осіб з інвалідністю, вагітних та багатодітних.

Фото ілюстративне

З 1 липня уряд Польщі більше не платитиме 40 злотих (понад 270 гривень) на харчування і проживання біженців з України.

Про це заявив заступник голови МВС Польщі й уповноважений уряду у справах біженців Павел Шефернакер, повідомляє Rzeczpospolita.

«Ми переконані, що багато людей у ​​Польщі здатні стати незалежними та адаптуватися», – сказав він.

Павел Шефернакер додав, що також будуть винятки для деяких осіб. Зокрема розширять пільги для осіб з інвалідністю, вагітних та багатодітних.

Таке рішення уряду продиктоване дуже великими видатками на утримання біженців. Зокрема Сілезьке воєводство оцінило поточні видатки на 115 тисяч біженців у 190 мільйонів злотих на місяць. Із них щоденні виплати по 40 злотих на людину становлять 160 мільйонів злотих.

«Ми тільки розпочинаємо широкий спектр заходів, спрямованих на активізацію українців до працевлаштування. Вже 14 тисяч із них, серед яких 11 тисяч жінок, знайшли легальну роботу в нашому регіоні. Чекаємо на спеціальний акт, який допоможе профінансувати навчання та курси вивчення польської мови. Це неодмінно допоможе їм знайти своє місце на ринку праці», – пояснила речниця Сілезького воєводи Аліна Кухаржевська.

Раніше уряд у спеціальному законі про допомогу біженцям з України спочатку гарантував пільги на перші 60 днів. Місяць тому уряд продовжив термін ще на 60 днів. Далі дію закону продовжувати не будуть.

 

Коментарі