Новини

Нацбанк скасовує обмеження на встановлення курсу валют: що це означає

Нацбанк відтепер не контролюватиме курс валют.

Фото: Слово і Діло

З 21 травня Національний банк України скасовує обмеження на встановлення курсу валют. Тепер фінансові установи можуть продавати іноземну валюту і списувати з рахунків кошти в гривні за встановленим на власний розсуд курсом. Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Як кажуть у НБУ, це має поліпшити умови роботи легальних суб’єктів ринку. Також це посилить конкуренцію, підвищенню ліквідності легального сегмента та зменшенню обсягу нелегальних операцій.

«Усе це зробить валютний ринок стійкішим та сприятиме зниженню амплітуди курсових коливань у його готівковому сегменті», — каже заступник голови НБУ Юрій Гелетій.

Зазначимо, що з 14 квітня Нацбанк дозволив банкам здійснювати продаж іноземної готівки у валюті населенню. При цьому курс продажу готівкової валюти міг відхилятися не більше ніж на 10% від офіційного курсу НБУ.

Також Нацбанк тимчасово зменшив щомісячний ліміт на зняття за кордоном готівки з гривневих рахунків, відкритих в українських банках, до 50 тисяч грн в еквіваленті (зі 100 тисяч грн, як було досі). При цьому за кордоном і далі можна буде знімати готівку з валютних рахунків, відкритих в українських банках, у межах щоденного ліміту в 100 тисяч грн.

Коментарі