Репортаж

До Дня вишиванки у Чернівцях презентували відтворену сорочку Степана Бандери

Під час офіційного відкриття свята презентували вишиту сорочку Степана Бандери.

Сьогодні, під час відкриття свята – Дня вишиванки, – у Чернівцях презентували відтворену вишиту сорочку Степана Бандери.

Як розповіла керівниця проєкту «Вишиванка в одязі видатних українців» Тетяна Зез, сорочку створювали за оцифрованою єдиною фотографією Степана Бандери, яка датується 1927-29 років.

«Це іменна сорочка. Це наближена версія сорочки Бандери. Хтось нам написав, мовляв, ми пропагуємо нациста. Тому ми повинні нарешті розібратися, що таке нацист і що таке націоналіст. Це 31 сорочка, яку створили у рамках проєкту. Ми робимо сучасні версії вишиванок, адже хочемо, щоб вони жили і надалі. Ми відтворюємо точні схеми, щоб будь-яка вишивальниця змогла створити її. Звернула увагу на фото Бандери директорка музею Максима Рильського у Києві. А львівські вишивальниці підняли це фото, змогли роздивитися і змогли відшити», — зазначає Тетяна Зез.

Сорочку вишивали впродовж восьми днів. А щоб відтворити найбільш точний орнамент, вишивальниці створили близько десяти варіантів.

Цьогоріч День вишиванки відзначають крізь призму війни. Тож під час відкриття свята презентували виставку «Віра – зброя». Тут представлений сучасний іконопис на ящиках із-під патронів. Автором є вінницький художник Володимир Кравчук.

«Свою колекцію я робив 2015 року під впливом того, що у зоні АТО під час оборони Донецького аеропорту загинув мій учень, адже за фахом я вчитель історії. Тому вирішили увіковічнити його пам’ять та інших, які загинули, захищаючи рідну землю. Я попросив волонтерів привезти мені ці ящики саме звідти, із зони АТО», — зазначив Володимир Кравчук.

Співзасновниця свята Оксана Добржанська зазначила, що цьогоріч, як ніколи, відчувається ще більша необхідність показати свою ідентичність.

«Сьогодні кожен із нас відчуває ще більшу необхідність показати, що ми – українці. Що ми – єдині, що у нас є що боронити. У нас є велика культурна спадщина, яку варто боронити та примножувати. На мені сьогодні вишиванка прабабусі, яка була репресована у Сибір на 8 років. Сьогодні ми повертаємося до історії, яка, на жаль, повторюється. Тому це свято сьогодні повинне підняти бойовий дух народу», — зазначила Оксана Добржанська.

Співзасновниця свята Леся Воронюк зазначила, що це перший публічний захід у Музеї вишиванки. У майбутньому тут будуть виставляти артефакти культурної спадщини. А також сучасне українське мистецтво.

«Ми у стані повномасштабного вторгнення нашого одвічного ворога в Україну. Радянська пропаганда завжди намагалася нав’язувати нам свою історію, своїх героїв. Нарешті ми маємо шанс, коли ми, українці, пишемо свою історію», — зазначила Леся Воронюк.

Сьогодні у Чернівцях відбудеться низка заходів до Дня вишиванки. Зокрема виставки, музичний лекторій, показ фільму та благодійний концерт.

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі