Афіша, Новини

Виставки, музичний лекторій та показ фільму: як святкуватимуть День вишиванки у Чернівцях

Традиційно, свято розпочнеться з акції «Народжені у вишиванках».

Архівне фото Шпальти

Завтра, 19 травня — День вишиванки. З огляду на повномасштабну війну росії проти України, цьогоріч про вишиванку говоритимуть крізь призму війни.

Засновниця свята Леся Воронюк зазначила, що упродовж 16 років від заснування Дня вишиванки жодного року не скасовували святкувань. Тож, усупереч усьому, у Чернівцях організовують святкові заходи.

«За 16 років існування свята ми не скасовували його жодного разу — ані в 2014-2015 роках, ані під час епідемії коронавірусу. Бути цьому красивому і улюбленому мільйонами українців Дню і під час повномасштабної російської антиукраїнської війни. Адже сьогодні наш народ захищає не лише фізичні кордони України, а й духовно-культурні. Вишиванка є духовною бронею українців», — написала Леся Воронюк.

Традиційно, свято розпочнеться з акції «Народжені у вишиванках». Так, новонародженим дітям у пологовому даруватимуть вишиванки.

О 12:00 – відкриття свята та презентація відтвореної вишитої сорочки Степана Бандери. А також відкриття виставки «Віра – зброя» у Музеї української вишиванки.

О 16:00 – музичний лекторій «Вкрадені/повернуті пісні» у сквері Дня вишиванки.

О 17:00 – звучатимуть пісні українських перемог у сквері Дня вишиванки.

О 19:00 – безкоштовний показ фільму «Спадок нації» у Центрі Миколайчука.

Водночас засновниця свята закликала бути уважними, реагувати на повітряну тривогу і задля безпеки, не влаштовувати велелюдних багатотисячних заходів.

«А ось для українців закордоном цьогоріч буде багато завдань: організація масових мітингів на підтримку України, виставок традиційної та сучасної української культури, кінопоказів», — зазначила Леся Воронюк.

Також вона закликала українців з-за кордону долучитися до акції «Вишиванка для друга України» та подарувати вишиту сорочку іноземним політикам, які підтримують нашу державу.

Коментарі