Перша шпальта, Репортаж

Вивезли близько 30 фур книжок. Національна платформа «Yakaboo» переїхала на Буковину

Зараз основний склад книжок відомої національної платформи розташований у Чернівецькій області. Цей склад буде для компанії головним навіть після війни. Звідси обслуговуватимуть західні області країни, а також відправлятимуть книжки в Європу.

У перші дні повномасштабної війни росії проти України відома книжкова платформа «Yakaboo» призупинила продаж паперових книжок. Для відновлення своєї роботи шукали місце для релокації бізнесу. Зупинилися на Буковині.

Директор компанії Іван Богдан розповідає, що наразі вони працюють в одній із громад Буковини. Перевозили потужності та книжковий склад сюди майже три тижні.

«Ми розуміли, що нам потрібно відновлювати книжкову галузь. Спершу ми запустили безкоштовний застосунок, де додали доступ до безоплатного читання книжок українцям. Читали у бомбосховищах, одночасно на платформі були по 100 тисяч людей. Наступною ціллю було збереження паперової книжки. Наш склад тоді був під Києвом, у зоні бойових дій. Були ризики втратити близько мільйона книжок у будь-який час. За декілька тижнів ми вивезли приблизно 30 фур книжок із-під Києва сюди. Це була непроста робота: пакування, вантаження, нічні зміни. І вже 15 квітня наш бізнес відновив роботу. З Чернівців тепер відправляємо наші книжки не тільки по всій Україні, а й у Європу до наших переселенців», – зазначив директор компанії.

Зараз на складі на Буковині працює близько 70 людей. Дехто приїхав із Києва, але більшу частину працівників найняли на роботу з місцевих. Тож наразі підприємство готує документи, щоб податися на державну підтримку релокації бізнесу.

Серед працівників є й переселенці, які вимушено покинули свій дім і шукали тут роботу. Анастасія – з Харкова. Вона рятувалася від війни й приїхала на Буковину. Роботу знайшла через додатки для пошуку вакансій.

«Це був вимушений крок, і наразі я живу тут. Шукала роботу. На це підприємство набирали чимало людей, і я пройшла. Раніше я вже працювала на складі, тож робота відносно не нова. Добре, що вийшло хоч якось облаштуватися, але хочу додому», – каже дівчина.

Працівники платформи, які переїхали сюди, живуть у приміщенні просто на складах. Чи надовго вони тут, не знають, але також дуже хочуть повернутися до Києва до рідних.

Місце для релокації книжкового складу шукали довго. З приміщенням підприємцям допомагала Чернівецька ОВА.

«Нам дуже допомогла адміністрація з пошуком приміщення. Орендар не завищував ціни, а з розумінням поставився. Ми дуже приємно вражені умовами та гідною поведінкою під час війни», – каже Іван Богдан.

Підприємець розповідає, що робота після переїзду суттєво не змінилася. Через те, що не було можливости перевезти все обладнання, частково автоматизовані процеси уповільнені.

«Є відмінності, але це не так суттєво. Ми можемо швидко обробляти замовлення, а це найважливіше».

Навіть попри те, що Київська область уже деокупована, забирати потужності з Буковини підприємство не планує. Склад тут буде надалі для Yakaboo основним. Звідси обслуговуватимуть клієнтів із Західної України, а також здійснюватимуть відправки в Європу.

«Ми розмірковуємо, як надалі будувати роботу. Але звідси ми точно не поїдемо. Скоріше за все відновимо роботу київського складу паралельно. Тобто теперішній склад на Буковині надалі буде нашим головним, і ми будемо тільки розвивати наше перебування тут. Зараз ми займаємо приміщення на 2000 квадратних метрів, і цього нам замало. У Києві було 4,5 тисячі», – розповідає директор компанії.

Іван Богдан поділився бажанням відкрити у Чернівцях спільний культурний проєкт зі створення національного літературного хабу. Це буде не просто сучасним великим книжковим магазином, а осередком популяризації читання. Тут люди зможуть отримати доступ до українських книжок та проводити цікаві культурні події. Підприємець планує домовлятися з містом про локацію для такого проєкту.

Нагадаємо, з початку повномасштабного вторгнення на Буковину переїхало близько 100 підприємств з усієї України.

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі