Новини

У Маріуполі російські окупанти влаштували «святкування» 9 травня: людей заманювали їжею

російські окупанти розгорнули 300-метрову георгіївську стрічку та пройшлися з нею від площі Нахімова до площі Воїнів визволителів. На грудях учасників дійства були прикріплені літери Z.

Скриншот із відео Петра Андрющенка.

У заблокованому росіянами Маріуполі окупанти влаштували «святкування» з нагоди 9 травня. Параду в місті не було, однак відбувся хід на чолі з ватажком самопроголошеної ДНР Денисом Пушиліним.

Про це повідомляє радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

Так, російські окупанти розгорнули 300-метрову георгіївську стрічку та пройшлися з нею від площі Нахімова до площі Воїнів визволителів. На грудях учасників дійства були прикріплені літери Z.

За словами Андрющенка, до заходу залучили людей з тимчасово окупованих Новоазовська та Донецька, а також вибірково залучали літніх людей із Маріуполя.

«Ажіотажу і радощів на вулиці по ходу колони особливо не помічено. Людей заманюють на площу через обіцянки польової кухні та додаткових наборів їжі», — повідомив радник.

Крім того, в Маріуполі запалили вічний вогонь, який нібито привезли з москви. 

«Вічний вогонь з самої москви — на місці. Окупанти на місці. Колаборанти на місці. Єдиних, кого немає, — маріупольців», — додає Андрющенко

У Маріупольській міськраді заявляють, що окупанти відзначають 9 травня на кістках маріупольців:

«Сотні вбитих російською армією містян продовжують звозити до братської могили біля селища Виноградного. Сектор захоронення суттєво збільшився».

Яка ситуація в Маріуполі?

Понад два місяці місто перебуває під блокадою російських військ. За попередніми даними, там загинули понад 20 тисяч людей. Наразі у місті залишається приблизно 100 тисяч людей.

Українські бійці продовжують захищати завод «Азовсталь». У його бомбосховищах ховалися цивільні. 7 травня міністерка реінтеграції Ірина Верещук заявила, що з Азовсталі евакуювали всіх жінок, дітей та літніх людей. Водночас бійці полку «Азов» сумніваються, що вивезли всіх цивільних — вони кажуть, що люди й досі можуть бути під завалами, але немає техніки, щоб їх розібрати.

Коментарі