Новини

Пального немає, тому не їдуть: із Чернівецького автовокзалу скасовують частину рейсів

Перевізники скасовують рейси переважно з малим попитом.

Із Чернівецького автовокзалу сьогодні, 9 травня, скасували десятки внутрішньообласних та міжнародних рейсів. Серед них — автобуси до Кишинева, Тернополя, Солотвина, Ужгорода, Хмельницького, а також до районів: Сокирян, Подвір’ївки, Новодністровська тощо.

Як повідомила Шпальті операторка Чернівецького головного автовокзалу Олена, перевізники скасовують рейси через відсутність пального. 

«Кажуть, що немає пального, також мало пасажирів, бо зросли ціни на проїзд. Вартість квитків підвищили орієнтовно на 10-20%. Сьогодні скасували приблизно 15% рейсів. Але нині й мало пасажирів. Можливо, тому, що сьогодні 9 травня», – каже вона.

Операторка каже, що у разі, якщо рейс скасували, пасажирів пересаджують на інший автобус. 

Як повідомив Шпальті начальник відділу транспорту та зв’язку, управління інфраструктури, капітального будівництва та експлуатації доріг Чернівецької ОВА Володимир Трепко, відомство є замовником перевезень на внутрішньообласних маршрутах, приміських та міжміських, які пролягають між територіальними громадами. А перевезеннями за межею области займається міністерство інфраструктури. 

Пан Володимир каже, що перевізники не зверталися щодо припинення обслуговування маршрутів. Також не було звернень від пасажирів про скасування рейсів. Управління пообіцяло моніторити ситуацію.

Є проблема з пальним, а саме з об’ємами, які надають на АЗС. До ОВА зверталися з цим питанням окремі перевізники. 

«Є незручності в тому, що через ліміт пального перевізник змушений робити додаткові заїзди на АЗС. Ми вирішуємо це питання. Звернулися до операторів АЗС щодо збільшення лімітів для пасажирського транспорту, який обслуговує внутрішньообласні маршрути», – каже посадовець.

Також Трепко повідомив, що, згідно з договором, якщо перевізників обслуговує менше 75% регулярности руху, ОВА має право в односторонньому порядку розірвати договір. 

Щодо підвищення тарифів на перевезення, то, за словами Володимира Трепка, перевізник сам розраховує тариф згідно з методикою відповідно до витрат. У місцевих державних адміністраціях немає повноважень регулювання цін за перевезення. Тому законних важелів впливу на ситуацію немає. 

«Ціноутворення з 2015 року, згідно з рішенням уряду, покладено на перевізника. Він сам розраховує тариф, з нами не погоджують. Але водночас є відповідні служби, які можуть перевірити розрахунки», – каже він. 

Тим часом у декотрих ОТГ намагаються самостійно вирішити питання перевізників із пальним.

Голова Новоселицької ОТГ Марія Нікорич каже, що наразі курсують автобуси з Чернівців до Новоселиці. Перевізників забезпечують пальним.

«Ми писали листи до операторів усіх АЗС із проханням сприяти продажу пального перевізникам, оскільки вони виконують суспільно корисну працю», – сказала вона. 

А у Хотинській ОТГ проблеми з пальним відчутні.

За словами голови громади Андрія Дранчука, ситуація з паливно-мастильними матеріалами в усіх однакова. Є проблеми з довезенням людей, пальне є лише на нагальні потреби в ОТГ. Зокрема для комунального транспорту на вивіз сміття та інших критичних потреб.

«Через проблеми з відсутністю пального страждає комунальна техніка та підприємства, які працюють на території громади, оскільки є такі, що довозять людей до своїх виробничих потужностей, зокрема з Кам’янця-Подільського. Їм важко заправити автобуси, аби довезти працівників», – каже він.

Щодо автоперевізників, які курсують із Чернівців через Хотин, ситуація така: офіційних звернень у міську раду не було, оскільки перевізники не хотинські.

 

Коментарі