Новини

На Азовсталі загинув поет та військовий із Чернівців Сергій Скальд

Шпрот захищав Україну від нападу росії з 2014 року.

архівне фото Шпальти

У Маріуполі загинув військовий, поет та відомий активіст із Чернівців Сергій Скальд, також відомий як Шпрот. Йому було 43.

Сергій Скальд пішов добровольцем захищати Україну від нападу росії ще 2014 року.

«Він мав активну громадянську позицію на Майдані, учасник руху «Правий сектор», а з початком війни 2014 року пішов добровольцем воювати на Схід. Там був у групі розвідників «Шведа». Авдіївка, Промзона, Марїнка, Донецький аеропорт. Він завжди був у гарячих точках. На війні отримав дві контузії. Коли бої на перейшли у більш спокійний стан, 2017-го він приїхав додому», — згадує побратим Скальда Олександр Білоус.

З перших же днів повномасштабного нападу росії на Україну, Скальд пішов на війну.
27 лютого він виїхав у Київ.

«Тоді це була частина ТрО, окремий підрозділ Азову. Пізніше — військова частина № А4010 ОПСП «Азов», яка з 27 квітня по 27 березня базувалася у Києві. 28 березня сформували групу добровольців, яка поїхала в Маріуполь. Звісно, він вирішив поїхати. Базувалися вони на заводі “Азовсталь”», — розповідає Олександр Білоус.

Смерть Сергія підтвердив командир його групи.

Він загинув 21 квітня. Відомо, що того дня росіяни завдавали багато авіаударів по заводу «Азовсталь».

Тіло Сергія наразі додому перевезти не можуть, тож інформації про те, коли і де відбудеться похорон, немає.

У загиблого залишилися двоє неповнолітніх дітей: син та донька.

Сергій писав і друкувався з 2010 року. Він автор збірки «Навиліт. Рими калібру 5,45» та «Інший» (2021), співавтор збірки націоналістичної поезії «Голос крові».

14 березня до Дня українського добровольця у соціальній мережі «Facebook» Сергій Скальд опублікував відео на власний вірш «Доброволець». Поезію написав ще 2015 року, нещодавно відзняли до неї візуальний ряд.

Раніше Шпальта писала про проєкт «Живі», співавтором якого був Сергій Скальд.

Коментарі