Новини

Скільки найбагатші українці витратили на допомогу армії та потребуючим за час війни

Українські бізнесмени та найбагатші люди країни допомагають армії, вимушеним переселенцям, лікарням тощо.

Фото Макса Левіна, ілюстративне

Forbes зʼясував, скільки найбагатші українці дали грошей на протидію російській агресії та підтримку співвітчизників. Видання наголошує, що це не рейтинг і не змагання, а мета проєкту — надихнути всіх підприємців на допомогу країні.

«Мета проєкту – не піарити представників великого бізнесу, а показати їхній приклад і надихнути всіх українців на підтримку країни. До переліку увійшли підприємці, які витратили понад $2 млн. Прізвища учасників розташовані в алфавітному порядку», — мовиться у повідомленні.

Рінат Ахметов до цих пір надав $72 мільйонів плюс $30 мільйонів податків авансом. Дуже багатьом українцям – за підрахунками пресслужби СКМ, допомогу отримали 2,1 млн людей, або кожний 20-й українець.

Співзасновник найбільшої в Україні продуктової мережі АТБ Геннадій Буткевич надав $5,7 мільйонів. Він допомагає військовим, дітям у лікарні «Охматдит» та тисячам українців, що отримають гуманітарку від АТБ.

Власники найбільшої мережі будівельних гіпермаркетів «Епіцентр» Олександр та Галина Гереги надали $10 млн і $30 млн податків авансом. На кінець березня витратили 300 млн грн на потребу ЗСУ і ТрО, цифри за квітень ще не пораховані, повідомили в пресслужбі «Епіцентру».

Основний власник компанії Ferrexpo (Полтавський ГЗК) Костянтин Жеваго надав $6,3 млн і понад $30 млн податків авансом. Серед основних напрямків: соцпідтримка переселенців і постраждалих від війни, купівля машин швидкої допомоги, доставка гумвантажів, евакуація зоопарків зі сходу країни.

Віктор та Олена Пінчук надали $16,7 млн, плюс $3,5 млн зібраних через Ukraine Relief Fund. Основні фінансові зусилля Віктор Пінчук направив на допомогу ЗСУ і ТРО. На $8,9 млн закупили броньовану техніку (автівки), амуніцію, засоби зв’язку, прилади розвідувальної діяльності.

Засновник української продуктової компанії MacPaw Олександр Косован надав $5 млн. Він $5 млн на підтримку ЗСУ та українців (дані компанії). Фокус на медичних комплектуючих – турнікети, матеріали, аптечки.

Керуючі холдингом Techiia Олег Крот и Юрій Лазебніков надали по $3,9 млн. Компанія спеціалізується на кіберспорті та блокчейн-рішеннях. Війна змусила наростити експертизу в тепловізорах, дронах, касках, бронежилетах, раціях.

Засновник Noosphere Макс Поляков надав понад $2,3 млн. Співрозмовник з оточення Полякова каже, що вже виділено набагато більше зазначених сум, але Поляков строго заборонив команді розголошувати цю інформацію.

Сергій Тігіпко надав $3,3 млн. У пресслужбі групи TAC, яка належить Тігіпко, лаконічно прокоментували: витратив понад 100 млн грн.

Дмитро Фірташ надав $9,7 млн. Найбільші статті – $3,5 млн на спецрахунок НБУ, надання гуманітарної допомоги, закупи медикаментів для 14 лікарень, підтримка ТрО, облаштування бомбосховищ та інше.

Харківський бізнесмен Олександр Ярославський надав від $3,3 млн. На початку березня його компанія DCH надала до бюджету Харкова 25 млн грн, також відомо, що Ярославський придбав 17 машин швидкої допомоги. Повний обсяг допомоги невідомий, підприємець і його пресслужба не відповіли на запит.

Також відомо, що активно допомагають українцям та/або ЗСУ: Петро Порошенко (не надали дані), Степан Черновецький ($1,5 млн), Андрій Ставніцер, Єгор Гребенніков, Артур Гранц, Томаш Фіала, Євген Черняк ($1,3 млн), Борис Ложкін, Владислав Чечоткін, Андрій Веревський, Гліб та Катерина Загорій, Костянтин Стеценко та Макар Пасенюк, Всеволод Кожемяко, Вʼячеслав Клімов та сотні інших. Вони не увійшли до переліку вище, бо не надали інформацію про свою допомогу та/або сума коштів, яку вони витратили на підтримку країни, менша ніж $2 млн.

Коментарі