Новини

Власники зруйнованого житла зможуть обирати, де отримати новий дім – Шуляк

Законопроєкт про відшкодування зруйнованого і пошкодженого житла передбачає і компенсацію за зруйновані приватні будинки, квартири.

Фото Макса Левіна

Українці, чиє житло зруйнували російські війська під час повномасштабного вторгнення, зможуть вибрати місце, де отримати нову домівку. Новий населений пункт повинен відповідати тому, в якому людина жила до війни. 

Про це розповіла голова партії «Слуга народу» Олена Шуляк в етері телемарафону, пише Економічна правда. 

«Зруйновані приватні житлові будинки, садові та дачні будинки буде відбудовувати держава на земельній ділянці, де вони розміщувалися. Що ж стосується квартир – на тій же ділянці, де стояв багатоквартирний будинок, може бути побудований аналогічний. Він також може бути зведений у тому ж кварталі або мікрорайоні. Але ми спеціально не обмежуємо прив’язку до місця проживання, тому люди зможуть самі вибрати населений пункт, де хочуть жити», – заявила Шуляк.

Зокрема вона зауважила, що новий населений пункт, який оберуть українці, повинен відповідати тому, в якому жили до війни, за певними характеристиками, наприклад, за кількістю населення. Адже вартість квадратних метрів у великих та в менших містах відрізняються.

«Якщо ж людина з меншого міста захоче жити, наприклад, у Києві – ми передбачили механізм доплати за житло. Однак у нас є віра, що люди здебільшого будуть повертатися у свої будинки», – додала Шуляк.

Водночас законопроєкт про відшкодування зруйнованого і пошкодженого житла передбачає і компенсацію за зруйновані приватні будинки, квартири. Її можна буде отримати і за недобудовані об’єкти за умови, що були зведені опорні та зовнішні огороджувальні конструкції.

Наразі проєкт закону №7198 проходить друге читання в парламенті.

 

Коментарі