Новини

Українські біженці допоможуть подолати дефіцит робочої сили у Європі — МВФ

війна в Україні найбільше вплинула на східноєвропейські економіки, що розвиваються.

Українські біженці, які захочуть залишитися за кордоном на довгий період, можуть стати позитивним фактором для Європи, якій в середньостроковій перспективі не вистачатиме робочої сили.
Про це в інтерв’ю «Голосу Америки» сказав директор Європейського департаменту Міжнародного валютного фонду Альфред Каммер.

«У довгостроковій перспективі Україна хоче, щоб біженці повернулись. Чим раніше це відбудеться, тим краще. Однак дехто з біженців може залишитись на довгий період, і це буде позитивом для Європи, бо в середньостроковій перспективі в Європі не вистачатиме робочої сили», — наголосив Каммер.

Він також сказав, що війна в Україні найбільше вплинула на східноєвропейські економіки, що розвиваються, в тому числі через те, що вони приймають багато біженців. Тому для таких країн (за виключенням України, Білорусі, росії та Туреччини) був погіршений прогноз щодо економічного зростання.

Крім цього, МВФ приємно здивувала позиція українського уряду.

«Вони хочуть почати планувати відбудову вже зараз, бо вони не хочуть відбудовувати стару модель України. Вони хочуть використати це і модернізувати економіку, покращити управління, стати більш конкурентними в світі. Ця стратегія поверне назад біженців».

На думку Каммера, ця стратегія дуже логічна – підтримати відбудову в короткій перспективі і утримати стабільність. Не відбудовувати старе, а будувати нове.

«Коли ми вперше почули це від уряду, ми дуже здивувались. Ми бачили жахливі картини бомбувань і нас здивувало, що уряд вже дивиться на наступні кроки».

Нагадаємо, раніше ми писали, що російсько-українська війна вплинула на 25% світової торгівлі зерновими

Коментарі