Новини

Через буковинські пункти пропуску заборонять ввозити авто з нульовим митом

Розмитнити автівку можна буде лише на шести пунктах пропуску, адже через черги на кордоні не можуть проїхати гуманітарні вантажі.

Фото ілюстративне/dpsu.gov.ua

Відзавтра, 25 квітня, розмитнити автівку для власних потреб з країн Євросоюзу за нульового мита можна буде лише на шести пунктах пропуску. Їхню кількість зменшили через черги на кордоні з гуманітарними вантажами.

Дозволять ввозити на таких пунктах пропуску:

– на польському кордоні: «Угринів», «Грушів», «Смільниця», «Устилуг»;

– на словацькому кордоні: «М. Березний»;

– на угорському кордоні: «Давінкове», «Косіно».

Про це повідомив заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм.

Зокрема чиновник нагадав, що вже понад дві доби на пунктах пропуску західного кордону стоять великі черги через зростання імпорту легкових автомобілів. В умовах війни уряд скасував мито для ввезених авто, аби спростити роботу волонтерів.

«Оформлення нових транспортних засобів об’єктивно займає багато часу, через що у величезних чергах цілодобово стоять волонтери з гуманітарними вантажами – спорядженням для бійців, харчами та медикаментами», – каже Найєм.

Він додав, що законодавство ЄС не дозволяє створювати окремі смуги для гуманітарних вантажів. Тому  пункти пропуску й обмежили.

Також заступник міністра заявив, що деякі українці зловживають створеними для Збройних сил та волонтерів пільгами. Наприклад, за 8 днів після скасування митних платежів ввезли 14,3 тисячі легкових авто. З них нібито «на потреби ЗСУ» ввезли десятки люксових авто: BMW X5, Mercedes-Benz S-Class, Audi Q7 2022 року та Cadillac Escalade.

Крім того, за його словами, під виглядом гуманітарної допомоги вже ввезли тканини на 360 мільйонів гривень та мобільних телефонів на майже 200 мільйонів гривень.

Мустафа Найєм каже, що найближчим часом Кабінету Міністрів запропонують зміни до законодавства, щоб виправити ситуацію без шкоди для справжніх волонтерів.

Коментарі