Новини

путін наказав заблокувати Азовсталь, а Україна вимагає від рф відкрити гуманітарний коридор у Маріуполі

Він вважає, що штурм промзони Азовсталі недоцільний.

Фото dialog.ua

Президент росії владімір путін наказав припинити штурм Азовсталі у Маріуполі і назвав це недоцільним. Натомість він хоче взяти завод в облогу.

Також він наказав міністрові оборони сергієві шойгу заблокувати контрольований українськими силами металургійний комбінат «Азовсталь» у Маріуполі так, «щоб муха не пролетіла», пише Радіо Свобода.

«Пропонований штурм промзони Азовсталі вважаю недоцільним. Наказую його скасувати. Це той випадок, коли ми повинні думати… про збереження життів і здоровʼя наших солдатів і офіцерів. Не треба лізти в ці катакомби і повзати там під землею цими промисловими обʼєктами», – сказав путін на відеокадрах, показаних російським телебаченням зранку 21 квітня.

Водночас він не уточнив, чи триватиме бомбування території підприємства. Також путін сказав, що в разі згоди захисників Маріуполя скласти зброю «російська сторона гарантує їм життя та гідне поводження відповідно до міжнародних правових актів».

Заступник командира полку «Азов» Святослав «Калина» Паламар 20 квітня сказав, що війська рф продовжують обстріли Азовсталі, тож цивільні не можуть його залишити. Також він наголосив, що «Азов» не прийме умов росії щодо складання зброї та здачі в полон.

Україна вимагає від рф терміново відкрити гуманітарний коридор із комбінату «Азовсталь» у Маріуполі.

Про це заявила віцепрем’єрка – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

Вона повідомила, що зараз там перебуває близько тисячі цивільних і 500 поранених військових. Їх потрібно дістати звідти сьогодні.

Також Верещук закликала світових лідерів і міжнародну спільноту сфокусувати зараз свої зусилля на Азовсталі. 

«Зараз це основна точка та головний момент для гуманітарних зусиль!!!» – написала міністерка.

Президент України Володимир Зеленський заявив про неможливість військового розблокування Маріуполя на Донеччині. Він наголосив, що для звільнення військових і цивільних жителів, які перебувають на території заводу «Азовсталь», роблять «усе можливе».

 

Коментарі