Новини

Врятувати Маріуполь. У Латвії та Словаччині вшанували пам’ять загиблих українців

Акції #SaveMariupol відбулися поруч Національного театру та Національної опери.

Біля будівлі Латвійської національної опери вшанували пам’ять жертв агресії росії проти України, зокрема тих, хто загинув унаслідок бомбардування Маріупольського театру.

Раніше художники Кріста та Рейніс Дзудзило на площі перед театром зробили напис українською мовою «Діти», повідомляє Укрінформ.

Акцію «Вогняні літери у серці Риги» провели у Страсну п’ятницю (за григоріанським календарем) активісти а також різні організацій.

Під час акції читали українською та латиською мовами листи, написані у підвалі Маріупольського театру. Зокрема зачитали лист 16-річної дівчини про те, як померла її мати, а маленький братик не міг зрозуміти, що мама вмерла. Коли ж вони подзвонили татові, який на той час був у росії, той сказав: «Дєвочка, я тєбя нє знаю».

По периметру напису «Діти» виклали та запалили яскраві різнокольорові свічки, на згадку про те, що в Маріупольському театрі ховалося багато дітей. Також свічками виклали слова Save Mariupol Ukraine.

До акції долучилися голова Конфедерації українців Латвії «ВІЧЕ» Оксана Січко, а також Посол України в Латвії Олександр Міщенко. Отець Роман Сапужак відслужив панахиду по загиблих внаслідок російської агресії. Укінці прозвучали гімни України та Латвії.

Під час акції пролунали сигнали повітряної тривоги, аби нагадати присутнім, яким є сьогодення для українців завдяки кремлю.

Водночас у Братиславі відбулась акція «SaveMariupol» поруч Національного театру Словаччини. Близько шести десятка осіб прийшли запалити свічки та викласти напис «Дети» разом із цифрою 197 — кількість загиблих дітей в Україні.

Фото: Бабель

Коментарі