Новини

Відновити пам’ятки культури. В Україні запустили благодійний проєкт NFT-писанок

Кошти з продажу NFT-писанок перерахують у фонд для відновлення об’єктів культурної спадщини, зокрема церков, музеїв, театрів, колекцій мистецтва.

Фото ілюстративне

В Україні запускають благодійний проєкт «We believe» для відновлення об’єктів культурної спадщини України. Проєкт реалізовують Міністерство культури та інформаційної політики, Державне агентство України з питань мистецтв та мистецької освіти та комунікаційна агенція Postmen.

Про це повідомляє пресслужба МКІП.

«У цій війні українська культура та ідентичність є прямою ціллю. Під загрозою сьогодні і матеріальна, і нематеріальна культурна спадщина України. Тому все, що стосується розширення можливостей для її відновлення, для нас надзвичайно важливо», — заявила заступниця міністра культури та інформаційної політики Катерина Чуєва.

Проєкт «We believe» — це колекція NFT-писанок на блокчейні Ethereum. Колекція присвячена українським містам, які протистоять російській агресії. Кожна NFT-писанка має унікальний орнамент, притаманний відповідному регіону України.

Вам буде цікаво: Мистецький фронт: як двоє братів-скрипалів у Чернівцях грають концерти та допомагають армії

Колекціонерам, які придбають українські NFT-писанки, пропонують поширювати писанки у період великодніх свят. Аби висловити підтримку Україні та познайомити якнайбільше людей з українськими символами та традиціями.

Кількість та ціна крипто-арта залежить від рівня руйнування міста. Наприклад, писанка Маріуполя буде представлена в одному екземплярі та буде найдорожчою, оскільки місто майже на 90% знищено.

Кошти з продажу перерахують у фонд при МКІП для відновлення об’єктів культурної спадщини. Зокрема церков, музеїв, театрів, колекцій мистецтва.

Нагадаємо, що з 14 до 23 квітня у Чернівецькому обласному музеї народної творчості та побуту презентують етнографічний проєкт «Сила Великодня». У рамках проєкту будуть виставки-інсталяції святкових вишиванок, майстер-класи з писанкарства, випікання пасок, складання великоднього кошика тощо.

 

Коментарі