Інтерв'ю

«Перші два тижні був психологічний фронт»: як студенти в гуртожитках ЧНУ допомагають переселенцям

У кожному гуртожитку працюють десятки студентів-волонтерів.

Фото надала Христина Шевчук.

Ще недавно коридорами та у кімнатах гуртожитків Чернівецького національного університету ходили і жили студенти. Нині там прихищають тисячі переселенців.

Шпальта дізналася, як приймають людей у студмістечку.

У кожному з гуртожитків проживає від 200 до 500 осіб. У перші дні приїхало багато переселенців із Харкова, Київської области, Чернігова, Сум, Херсона та Маріуполя.

Дехто залишається тут на декілька діб, інші — живуть понад місяць.

Аби люди отримували першочергові потреби, працюють десятки волонтерів-студентів. Серед них — другокурсник Віталій Николайчук, що навчається на факультеті історії, політології та міжнародних відносин. Хлопець каже, що не зміг сидіти вдома, вирішив одразу діяти:

«Я зателефонував усім, кого знаю, та почав розпитувати, що, де і скільки людей потрібно. Ми прийшли саме в цей гуртожиток (5 — авт.) і почали з прибирання кімнат. Адже студенти — теж люди, які бояться. У них також зіграв якийсь страх, і вони вирішили пороз’їжджатися по селах, а речі залишили».

Про психологічний фронт

Прибирання кімнат зайняло два дні. Потім у студмістечко почали заселяти людей.

«Перші два тижні був психологічний фронт, хоча нас не вчили, як діяти в таких умовах. Потрібно заспокоїти людину, у якої літали над головою бомби, а ти навіть пострілів не чув. Такий своєрідний челендж», — каже Віталій.

Волонтер бачив різних людей: дехто розповідає, яке в них було життя, чим займалися, інші — закриваються. Бачив і максимально шокованих:

«Був чоловік із Чернігова. Каже, що виїхав колоною з п’яти машин, але на трохи зупинився, бо здуло колесо. Їде через 20 хвилин, а тих чотирьох автівок уже нема. Він розповідав це з очима по 5 копійок».

За словами Віталія, волонтери теж отримують від переселенців підтримку, оскільки розуміють, що студенти не професіонали та працюють у таких умовах уперше:

«У нас є сім’я із Сум, що живе з першого дня у гуртожитку. Вони їхали 16 годин сюди. Чоловік уже в ЗСУ, а жінка допомагає нам, коли потрібно щось відвезти чи завезти».

Студентка Фахового коледжу ЧНУ ім. Ю. Федьковича Христина Шевчук почала допомагати на четвертий день:

«Перші заселення були легкими, але на другий-третій день стало важче. В одну ніч ми заселили 240 людей. Безлад був не тільки в голові. Ти сидиш і думаєш, що і як робити».

Дівчина каже, що в гуртожитку не вистачало рук, стояла черга з переселенців. Тому часто доводилося чергувати добу.

Головна проблема — постачання їжі для людей

Анастасія Шидей навчається на другому курсі факультету прикладної математики та інформатики. Почала допомагати за два тижні від початку повномасштабної війни.

«Коли я прийшла допомагати, то побачила, що волонтери добре справляються. Фактично одразу влилася в колектив та почала працювати. У нас на складі є певні харчі, також видаємо речі, постіль, іграшки та продукти для дітей», — розповідає студентка.

Водночас волонтери кажуть, що головною проблемою є постачання їжі.

«Ми домовилися з харчоблоком школи №3. Вони привозять нам 5 разів на тиждень вечерю для 5-го і 6-го гуртожитків», — зазначає Віталій.

За словами волонтерки Насті, готувати на електронних плитах дуже довго, а на самій кухні — тісно, тому підвіз їжі дуже допомагає. Люди, які потребують, приходять зі своїми тарілками, і їм дають їсти. Для швидкої комунікації створили телеграм-канал, де повідомляють про роздачу харчів. Під час видачі люди повинні мати паспорт, щоб уникнути зловживань.

Крім того, продукти надходять як від чернівчан, так і від гуманітарних штабів із різних міст. Раз на два тижні прибуває гуманітарний конвой із Німеччини, Румунії, Польщі та Італії: привозять їжу, засоби гігієни, одяг. Решту — павербанки, каремати та аптечки — відправляють ЗСУ.

Фото надала Христина Шевчук.

Водночас Віталій каже, що їхня головна місія — нагодувати людей хоча б гарніром. Оскільки для повноцінного харчування тисяч переселенців потрібно чимало грошей.

«Іноді є вечері, коли вистачає всім, а іноді — ні. Наприклад, залишається гарнір, а немає м’яса з капустою. Ми стараємося давати всім однаково, але за грамами не розрахуєш», — додає Настя.

У студмістечку проживає багато сімей

Дітей-переселенців у гуртожитку стараються розважити. Зокрема домовилися за тренування з футболу та гандболу у вівторок та четвер. Для менших проводять руханки та естафети. У кожному гуртожитку є дитяча кімната, де багато іграшок та інтерактив:

«У нас є стендап-коміки, що проводять майстер-класи, вчать ліплення і малювання. Це дає розвантаження не тільки дітям, а й батькам. У студмістечку проживає дуже багато сімей», — ділиться Віталій Николайчук.

На ніч у гуртожитках залишається до 5 волонтерів. У разі повітряної тривоги люди спускаються в облаштований підвал із ліжками, закритими вікнами та двома опорними стінами. Туди часто йдуть із гітарами, а також там співають українських пісень чи гімн.

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі