Інтерв'ю, Перша шпальта

Приносить воду та виносить сміття: 11-річний хлопчик-переселенець пропонує чернівчанам свою допомогу

Максим — вимушений переселенець із Донеччини. Вирішив працювати, щоб допомогти своїй родині та армії.

Українців розчулило оголошення 11-річного Максима про роботу.  Хлопець пропонує за 5 грн винести сміття, принести воду чи погуляти з тваринами за 25 грн.

Шпальта знайшла цього хлопчика і поспілкувалася з ним.

Максим — вимушений переселенець із Донбасу. Зараз він у Чернівцях. Вирішив працювати і заробляти, щоб допомогти своїй сім’ї і армії України.

Максим із мамою Оленою приїхали до Чернівців 9 березня. Їм надали прихисток і родина почала звикати до нового міста. Пізніше до них приїхав старший брат Максима, який одразу ж знайшов роботу. Тоді 11-річний Максим сказав мамі: «Я теж хочу працювати, щоб допомагати».

Ідея розвісити оголошення про те, що Максим може надавати послуги з вивезення сміття, принести воду чи погуляти з тваринами, була спільною.

«Спершу приїхала я з Максимом, а пізніше до нас долучився старший син. Максим надихнувся тим, що старший брат пішов працювати: «Мама, я теж хочу допомагати». Ми восени з ним читали книгу «Мані або азбука грошей». Там розповідається, як дітям із самого дитинства можна заробляти гроші і як правильно ними розпоряджатися. Там дівчинка вигулювала собачку й отримувала за це кошти, а потім це у неї переросло у цілий бізнес. Максим тоді хотів собі зібрати гроші на графічний планшет і сказав, що теж міг би так зробити. Вдалося цю ідею втілити в життя вже тут, за таких умов», — каже Олена.

Максим написав та роздрукував оголошення. Розвісили його у мікрорайоні поблизу свого житла. Хтось це оголошення опублікував у мережі, і воно набуло шаленого розголосу. Олена каже, що перший день телефон Максима та її розривалися від дзвінків. Люди телефонували з усієї України та з усього світу, щоб перевірити, чи дійсно це правда.

«Для нас це щось звичайне. Телефонували і казали, який чудовий хлопчик. Я проплакала цілий день. Люди просто хочуть його підтримати і запитують, чим ще можна допомогти. Недавно чоловік попросив Максима сходити в магазин за хлібом і віддячив його за це. Ясна річ, це було, щоб його підтримати. Я дуже рада, що він привчається до роботи. Що гроші дають не просто так, а за якусь справу. Він тепер має свою відповідальність», — додає мама.

В оголошенні Максим вказав, що може надавати послуги з 7 ранку до 9 та з 6 по 8 вечора. Такий графік хлопець розробив відповідно до вільного від навчання час.

«Коли нема уроків – можу приймати замовлення. Мені телефонували спершу сусіди. Я приносив воду, виносив сміття. В оголошенні не багато грошей за це було вказано, але мені чомусь платили більше», — розповідає Максим.

Олена супроводжує сина, коли той виконує замовлення, задля його безпеки. Попри те, що для роботи Максим вказав район біля вулиці Хотинської, йому телефонують і з віддалених районів Чернівців.

«Я не відмовляю, просто домовляємося про зручний час. Сідаю на тролейбус або йду пішки, і залюбки працюю і там, де мене чекають», —  каже Максим.

Гроші він збирає для потреби сім’ї і для того, аби мати що перерахувати на армію. Чекає на замовлення навіть у вихідні і каже, що працюватиме, допоки не вдасться повернутися додому.

Фото Антона Федорова

Фото Антона Федорова

Коментарі