Новини

Словацький міністр заявив про готовність країни платити за газ у рублях

Водночас він визнає, що така «прагматична позиція» може викликати критику всередині уряду.

Фото: EPA

Міністр економіки Словаччини Ріхард Сулік заявив про готовність країни оплачувати постачання газу в рублях, як того вимагає росія.

Про це повідомляє «Європейська правда» із посиланням на actuality.

«Щоб не відмовлятися від газу, ми будемо платити російською валютою, якщо не домовимося про інше», – заявив Ріхард Сулік. 

Водночас він визнає, що така «прагматична позиція» може викликати критику всередині уряду.

Як відомо, кілька днів тому прем’єр-міністр Словаччини Едуард Гегер заявив, що на пропозицію Братислави в Європейській комісії додатково обговорили ультиматум путіна та підтвердили відмову про зміни в умовах газових контрактів:

«Єдність – наша найбільша сила. Платежі в доларах та євро будуть збережені», — пише він.

Нагадаємо, росія виступила з ультиматумом про переведення всіх газових контрактів із «недружніми країнами» у рублі. Так, ціни на газові ф’ючерси з поставкою у квітні злетіли на 18,9%.

Водночас Україна та інші країни наполягають на забороні імпорту в ЄС енергоресурсів із росії. Вони стверджують, що президент рф фінансує війну за рахунок доходів у кілька сотень мільйонів євро щодня від продажу газу та нафти.

Євросоюз на тлі гострої конфронтації в стосунках з Москвою налаштований упродовж п’яти років позбутися енергетичної залежності від росії.

Коментарі