Новини

путін доручив приймати оплату за поставлений в Європу газ у рублях: ціна зросла на 20%

путін сказав, що можливість проведення оплати в російських рублях за поставлений газ у «недружні країни» має бути здійснено в «найкоротші терміни».

Фото CHUTTERSNAP, unsplash.com

Президент росії владімір путін доручив приймати оплату за поставлений «недружнім країнам» російський природний газ лише у рублях.

Про це повідомило російське державне агентство ТАСС, передає Європейська правда.

При цьому він сказав, що росія продовжить постачати газ відповідно до обсягів і цін за контрактами.

«За останні кілька тижнів, як ви знаєте, низкою західних країн були ухвалені нелегітимні рішення по так званому замороженню російських активів. Цей колективний Захід фактично підвів риску під надійністю своїх валют… Тепер у світі кожен знає, що зобов’язання у доларах та євро можуть бути невиконані», — заявив президент рф.

путін сказав, що можливість проведення оплати в російських рублях за поставлений газ у «недружні країни» має бути здійснено в «найкоротші терміни».

Після планів рф перевести оплату за газ у російські рублі, ціни на газові ф’ючерси з поставкою у квітні злетіли на 18,9%. Про це відомо з даних лондонської біржі ICE.

Так, котирування на головному європейському хабі TTF у Нідерландах за добу злетіли на 18,9% до 1374,69 долара за тисячу кубометрів газу. При цьому безпосередньо після заяви ціна стрибнула на 10%.

Як пояснив фінансовий аналітик групи ICU Михайло Демків, такий крок складно реалізувати на практиці, навіть якщо відкинути етичні питання.

Аналітик вважає, що рф таким чином бачить для себе шпарину для обходу санкцій та утримання курсу рубля в умовах заблокованих валютних резервів центробанку.

«Тобто росія намагається запропонувати якийсь варіант у сподіванні, що хтось із європейських країн на нього пристане. І таким чином ослабне єдність Заходу», – зазначив Михайло Демків.

Водночас Україна та низка інших країн наполягають на забороні імпорту в ЄС енергоресурсів із росії. Вони стверджують, що президент рф фінансує війну за рахунок доходів у  кілька сотень мільйонів євро щодня від продажу газу та нафти.

Євросоюз на тлі гострої конфронтації в стосунках з Москвою налаштований упродовж п’яти років позбутися енергетичної залежності від Росії.

Коментарі