Новини

Радіаційний фон на Буковині не перевищує норми: що відомо

Водночас складно передбачити подальші зміни в радіаційному фоні через дії російських окупантів.

Фото ілюстративне. (Shutterstock)

Наразі радіаційний фон на Буковині становить 0,13 мкЗв/годину. Про це в коментарі Шпальті повідомив заступник директора Інституту біології, хімії та біоресурсів Чернівецького національного університету Юрій Халавка.

«Всі вчорашні моделювання від Чорнобиля показують, що вітер дує ближче до Дніпра, на південний схід. Ці дані щодня оприлюднює Українська державна інспекція з ядерного регулювання. Там є детальна довідка про теплові аномалії і куди поширюватиметься забруднення», — розповідає науковець.

Від Чернівців до Чорнобиля — 600 кілометрів. За словами Юрія Халавки, хмара не може пройти цю відстань швидко. Для цього потрібно кілька десятків годин.

«Працюють системи оповіщення, зокрема європейського моніторингу, які не фіксують перевищення. Європейці спостерігають невелике підвищення радіації в Білорусі, про його походження ще ніхто не знає», — каже Юрій Халавка.

Науковець зазначає, що складно передбачити подальші зміни в радіаційному фоні через дії російських окупантів:

«Не думаю, що хтось свідомо палитиме ліс. Окупанти там перебувають, це технічно неграмотно. Ймовірність цього невелика».  

Чи потрібно купувати йодовмісні препарати?

За словами Юрія Халавки, принципово такі препарати нічого не вирішать у випадку масштабної аварії.

«Це одна з небагатьох речей, яку ми можемо зробити, але це не захистить від інших забрудників. Зловживати точно не треба. Якщо це заспокоює, можна вживати для профілактики. Потрібно пам’ятати, що є люди, яким потрібні ці препарати у зв’язку з хворобами», — пояснює він.

Нагадуємо, щоденні дози препаратів, які містять йод:

0-5 років — 50 мкг на добу;

5-12 років — 100 мкг на добу;

12 років і старшим — 200 мкг на добу.

Що робити, якщо підвищиться рівень радіації?

Усе залежить від рівня підвищення. Наразі на Буковині радіаційний фон значно менший від допустимого максимуму. Крім того, є норми, які дозволяють разові опромінення, наприклад, коли ми робимо рентген чи комп’ютерну томографію:

«Люди масово при ковіді робили комп’ютерні томограми, які суттєво опромінюють. Це треба перебувати близько доби в умовах підвищеного радіаційного фону, щоб отримати такий рівень опромінення», — каже науковець.

Якщо будуть загрозливі рівні для життя та здоров’я, то проводитимуть евакуацію.

«Потрібно зберігати спокій, мати запаси питної води, деякі герметично закриті продукти та дотримуватися гігієни: ретельно мити руки і їжу. Це стандартні заходи, яких варто дотримуватися».

Сьогодні ДСНС спростувала інформацію про масштабні пожежі у Чорнобильській зоні відчуження, яку вчора публікувала омбудсманка Людмила Денісова. Відповідно до даних супутникових знімків, викидів тепла та їхніх потужностей, пожежі та загоряння в зоні відчуження відсутні. Водночас у Міндовкілля повідомляють, що наразі є 31 осередок великих пожеж у природних екосистемах і покинутих селах зони відчуження, які складають загальну площу понад 10 111 га.

Інфографіка: UNICEF

Коментарі