Репортаж

«Можливо, це врятує комусь життя»: як у Чернівцях шиють аптечки для військових

Роботу організували на швейному підприємстві, у цехах та вдома. 

У Чернівцях пошили 2 500 індивідуальних аптечок для військових. Сумки для аптечок виготовляють професійні швачки. Їх наповнюють ліками та передають військовим на передову. Волонтери роблять усе безкоштовно, матеріали постачають підприємці з Калинівського ринку.

Організував процес виконавчий директор КНП «Міська дитяча стоматологічна поліклініка» Юрій Павлов.

Він розповідає, що аптечки для військових масштабно розпочали шити після 25 лютого. Раніше, 2014 року, чоловік зробив самотужки декілька таких для знайомих хлопців, які воювали в АТО.

«Коли це все почалося, 24-го, мені зателефонували о пів на шосту ранку і сказали, яка ситуація в країні. Захотілося допомагати, щось зробити для ЗСУ, тероборони — для людей, які на передовій захищають Україну. Оскільки маю безпосередній стосунок до медицини, розумію, що потрібно і як», – каже Юрій Павлов.

На запитання, чи важко було організувати процес шиття, Юрій відповідає:

«Ні, важко хлопцям на передовій. Тут простіше. Все вийшло, тому дуже радий. Маю знайомих на Калинівському ринку і в місті, тож коли треба було матеріалу, звернувся до них. Тканину у рулонах не різали на аптечки, адже джинс 300-ий можна використовувати для пошиття броніків. Аптечки вирішили шити з непотрібних джинсів».

Це неліквідний товар, який лікарю привозять друзі з ринку.

«Знайомі, які торгують джинсами, привозять мені. Збирають залишки у колег. Нитки та фурнітуру теж привозять безкоштовно. Тут, у стоматполіклініці, ми розпорюємо і даємо далі в роботу», – каже Юрій Павлов. 

До роботи долучився колектив міської дитячої стоматполіклініки. Працівники між своєю основною роботою розпорюють джинси, готують матеріал для крою.

«Нині кожен має щось робити задля перемоги. Нам випала така нагода робити аптечки, тому й робимо. Поєднуємо головну роботу з волонтерством. Це нормально, це наближає до перемоги, і тому ми робимо це із задоволенням», – каже завгосподарства міської дитячої стоматологічної поліклініки Анжела Григорівна. 

У процесі роботи Юрій Павлов зіштовхнувся з тим, що є специфіка пошиття аптечок. Наприклад, не кожна машинка пристосована для шиття джинсової тканини; перш ніж кроїти деталі, треба випрасувати матеріал тощо. 

 

До шиття долучилися професіонали. Зокрема аптечки шиють у цеху, де є десять машинок, невеликі ательє, також беруть шити додому. Долучилася до роботи і мама Юрія Павлова.

Розкроюють матеріал у цеху великого швейного підприємства Чернівців. Наразі воно перейшло в режим роботи за умовами воєнного часу. 

«Відколи почалася війна, почали долучатися до різних волонтерських організацій, виявляли їхні потреби. Почалося з маскувальних сіток, далі долуичилися люди з аптечками», – розповідає виконавчий директор швейного підприємства Сергій Побережний.

Збирають аптечки централізовано у відповідному приміщенні, куди приходить багато медичної гуманітарної допомоги.

«Якщо аптечка врятує хоча б одне життя — це буде велика перемога для нас. Перемога буде, але якщо кожен долучиться, вона буде швидше», – підсумовує Юрій Павлов.

 

Коментарі