Новини

Мобілізація і економіка: чому важливо, аби підприємства працювали навіть у війну

Куди можна скаржитися на ймовірні порушення щодо проведення мобілізації, що таке бронювання військовозобов’язаних і чому це важливо.

В Україні триває загальна мобілізація. Військові частини укомплектовують резервістами першої черги – чоловіками, які мають досвід участи у бойових діях. Друга черга стосується тих, хто закінчив військову кафедру та служив у армії за Радянського Союзу. Далі викликатимуть чоловіків призовного віку, які служили. Людей без досвіду пришвидшено готуватимуть за 7-20 днів. Після цього направлять у військові частини.

Про це повідомила начальниця пресслужби Чернівецького обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) старша лейтенантка Тетяна Попович.

На передову лише особи з досвідом

На передову після навчання можуть направити лише людей, які раніше служили. Про це каже начальник Управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ полковник Роман Горбач.

«Військовослужбовці строкової служби зазвичай проходили службу в частинах забезпечення в тилових районах. У зоні ООС вони не залишалися. Тому й зараз їх туди спеціально ніхто не відправляє. Але можуть скластися обставини, коли і на вже вчорашній мирній території будуть бойові дії. І військовослужбовці на рівні зі всіма будуть залучені до оборони цих військових частин», — сказав полковник.

Для подачі скарг щодо мобілізації працює спеціальна гаряча лінія Міноборони. Телефони гарячої лінії: 0800 500 410, 0800 500 442, 044 454 44 99.

Бронювання військовозобов’язаних

Бронювання військовозобов’язаних – це надання відстрочки від мобілізації вибраним людям. Така система в умовах правового режиму воєнного стану.
Резервувати можуть органи державної влади, інші державні органи, а також підприємства, установи, організації, які задовольняють потреби Збройних сил, інших військових формувань, населення. Бронювання не може перевищувати шести місяців.

Важливо підтримати економіку

Шпальті економіст Богдан Сторощук розповів, що дуже важливо в умовах воєнного стану підтримувати економіку. Тож підприємства повинні працювати, аби забезпечувати не лише населення всім необхідним, а й державу — податками. 

«Дуже важливо зберегти головних осіб на підприємствах. Адже людина створює блага, які всім нам необхідні. Якщо вона їх не створить, доведеться завозити із закордону за валюту. Крім того, ця людина заробляє гроші, тобто забезпечує сама себе. А також платить податок. Є люди, які обіймають посади в критично важливих галузях: пов’язані із забезпеченням військового спорядження або функціонування інфраструктури, або обслуговування переселенців та, наприклад, працюють у галузі освіти й медицини», – зазначив Богдан Сторощук.

Фото з фейсбуку Богдана Сторощука

Експерт додав, що вкрай важливо, щоб діяльність згаданих підприємств та установ продовжувалася. Адже, як він зазначив, нам потрібно, щоб хоч якось встояла економіка, щоб був хоч якийсь бюджет. 

«Першочергове завдання – це знищити агресора і здобути перемогу. Але річ у тім, що ми повинні зробити так, щоб ця перемога не стала Пірровою. Тобто щоб ми зберегли максимально функціональну економіку та нормально функціональну державу», – зауважив економіст.

Критичні нюанси для економіки

Богдан Сторощук наголосив, що для того, аби військові воювали, потрібні гроші. Адже захисників потрібно забезпечувати харчуванням, одягом тощо.

«І тому, якщо ми забираємо людину тут, значить, не створюються блага, не платять податки — і ще одна людина стає на державне забезпечення. Таким чином ми примножуємо проблеми тих, хто зараз захищає нас на фронті. Якби йшлося про критичний дефіцит військових, то це інша справа. Така приблизна ситуація наразі у московії, там уже гребуть усіх без винятку. Ми не хочемо. Та й не буде так, щоб ми вийшли з війни у такому економічному стані, як вийде московія. Ми надіємося, що до кінця цього півріччя ми максимально відновимо повноцінне мирне функціонування економіки», – підсумував Богдан Сторощук.

Коментарі