Новини

Польща офіційно пропонуватиме направити миротворчу місію в Україну на спецсаміті НАТО

Уперше ідею про миротворчу місію в Україні озвучив під час візиту до Києва віцепрем’єр уряду Польщі.

Фото UA.NEWS

На позачерговому саміті НАТО, що має відбутися у Брюсселі завтра, 24 березня, польський президент Анджей Дуда має озвучити пропозицію відправити до України миротворчу місію альянсу.

Таку ідею підтримав і голова делегації Європарламенту в комітеті Асоціації ЄС-Україна та ексочільник МЗС Польщі Вітольд Ващиковський, передає ВВС.

«Ми повинні почати думати про лобіювання військової місії НАТО, щоб створити гуманітарні коридори і зону, закриту для польотів, хоча б в обмежених районах», — заявив він.

Крім того, за словами польського політика, Європарламент також має виступати за посилення оборонної спроможности східного флангу НАТО.

Вперше ідею про миротворчу місію в Україні озвучив під час візиту до Києва віцепрем’єр уряду Польщі та голова правлячої партії «Право і справедливість» Ярослав Качинський.

Втім, на попередній зустрічі НАТО, що відбулася 16 березня, міністри оборони країн-членів альянсу відкинули цю ініціативу.

«Ми підтримуємо мирні зусилля, ми закликаємо росію та президента путіна вивести свої війська, але у нас нема планів розміщувати війська НАТО на території України», — заявив тоді Генсек альянсу Єнс Столтенберг.

У Польщі визнають, що наразі серед країн-членів НАТО немає єдности чи широкої підтримки їхньої пропозиції. Але сподіваються, що цього вдасться досягти у майбутньому.

«Я розумію, що зараз серед деяких країн Західної Європи панують стримані настрої, мені сумно про це говорити, але я переконаний, що подальший тиск у майбутньому може призвести до того, що буде організована така місія, яка убезпечувала б територію України, ще не захоплену росією», — заявив речник польського уряду Пьотр Мюллер, якого цитує РАР.

Він пояснив, що польська пропозиція полягає не в тому, щоб місія мала вступити у безпосередній конфлікт із росією.

«Вона має бути встановлена в тих місцях, які зараз не зайняті росією, щоб надіслати чіткий сигнал, що ми не згодні з воєнними злочинами», — сказав Мюллер.

Він також визнав, що у Польщі не очікують легких і швидких рішень.

«Але щоб робити такі кроки, вже зараз потрібно випрацьовувати різні варіанти», — заявив представник Польського уряду.

Після того, як Польща озвучила цю пропозицію, про готовність приєднатися до миротворчої місії вже заявила Данія.

Коментарі