Офтоп

У війні за Україну варто очікувати багатьох несподіванок — як хороших, так і поганих

Наразі для мене три найбільші несподіванки — це прояви надзвичайної жорстокости, мужности та доброти, які розкриває ця війна та на які вона надихає.

Reuters

Оригінальний матеріал NYT

Під час кожної війни виникають несподівані ситуації. Але у війні владіміра путіна проти України – та опосередковано проти всього демократичного Заходу – найбільше вражає кількість поганих сюрпризів для путіна та хороших для України і її союзників у всьому світі.

Чому так сталося? Коли путін планував цю війну, він думав, що через три тижні він оголошуватиме переможну промову в українському парламенті, вітаючи її з поверненням у лоно матінки росії. Він імовірно також припускав, що Президент України Володимир Зеленський перебуватиме десь у вигнанні у Польщі, а російські війська будуть знімати квіти з танків, якими їх усипатимуть щасливі українці, а путін і президент Китаю Сі Цзіньпін будуть вітати один одного з перемогою, адже показали НАТО та США, хто буде запроваджувати правила у світі.

Натомість українці показали росіянам, як варто боротися та помирати за свободу і право на самовизначення. путін, напевно, ховається десь у продезінфікованому бункері, не підпускаючи до себе жодного російського офіцера, адже боїться, що його просто застрелять. Зеленський своєю чергою виступає перед конгресом США. А глобалізація продовжується, адже люди з усіх куточків світу відстежують перебіг подій в Україні та намагаються допомогти їй найбільш неочікуваними способами. Вони відправляють кошти для підтримки українців, а також пишуть звернення до всіх можливих компаній: від McDonald’s до Goldman Sachs, наголошуючи, що вони повинні вивести свій бізнес із росії, доки російські солдати не підуть з України.

NYT

Ще одна неприємна несподіванка спіткала Китай. Її не могли передбачити ні в Піднебесній, ні в росії. Після початку пандемії Covid-19 Китай покладався лише на вакцини власного виробництва, а також запровадив політику нульової толерантности та негайного карантину для запобігання поширенню коронавірусу. Однак китайські вакцини не такі ефективні, як інші. Й оскільки стратегія карантину, якої дотримувалися у Китаї, не дозволила сформувати достатній імунітет до попередніх інфекцій, зараз коронавірус поширюється там зі швидкістю лісових пожеж. За інформацією видання «Times», десятки мільйонів жителів у китайських провінціях і містах, серед яких Пекін, Шанхай і Шеньчжень, перебувають на карантині через спалах варіанту «Омікрон». Подорожі між містами заборонено, виробничі лінії зупинено, а торговельні центри не працюють.

До чого це призводить? Це катастрофічно зменшує попит на сиру нафту та знижує ціну на неї. Через війну в Україні її вартість спершу підскочила до 130 доларів за барель, а у вівторок впала нижче 100 доларів. А яка країна відчайдушно потребує високих цін на нафту, тому що їй більше майже нічого продати світу, щоб фінансувати себе? путінська росія. Таким чином, стратегія Китаю щодо Covid-19 перешкоджає стратегії путіна щодо цін на нафту. Ймовірно, так само як і санкції США. Всі ми набагато більше пов’язані між собою, ніж думаємо.

Тепер, коли ми пройшли початковий етап війни, несподіванки продовжуватимуть з’являтися. Наразі для мене три найбільші – це прояви надзвичайної жорстокости, мужности та доброти, які розкриває ця війна та на які вона надихає.

У мене ніколи не було ілюзій щодо того, що путін прагнутиме вийти з цієї війни переможцем. За три тижні він перейшов від заяв про звільнення України від «нацистського» керівництва і повернення Києва до росії до бомбардування міст та обстрілу мирних жителів, щоб зламати їхній опір.

Як «лідер» може перейти від заяв про те, що Україна та її народ є невід’ємними частинами росії – зі спільними мовами, культурою та релігією – до перетворення українських міст на руїни, не пояснюючи нічого українцям, світові чи своєму власному народу?

Free press journal

Це просто жорстоке божевілля, яке демонструє лідер «наддержави», яка має у своєму розпорядженні приблизно 6000 ядерних боєголовок. Цей чоловік уособлює щось таке, що містить більш зловісні несподіванки.

І зрештою, війни також стають причиною для виявлення надзвичайних добрих вчинків. Прикладом таких стали користувачі онлайн-сервісу для оренди житла «Airbnb». Упродовж останніх двох тижнів жителі 165 країн забронювали понад 430 000 ночей в українських будинках через цей сервіс. Таким чином вони захотіли пожертвувати гроші українцям. Загальна сума бронювань склала 17 мільйонів доларів. Усі кошти надійшли безпосередньо господарям помешкань. Найбільше бронювань здійснили користувачі зі США, Великобританії та Канади.

Багато українців, житло яких забронювали, зв’язалися зі своїми орендаторами, щоб подякувати та розповісти про вплив цієї війни. Таким чином, виникла спільнота доброти, яка навряд чи зможе перемогти путіна, але допоможе підтримати тих, хто протистоїть йому, нагадуючи, що вони не самотні.

 

Коментарі