Перша шпальта, Репортаж

Допомагають і місцевим, і переселенцям: як працює американський польовий шпиталь у Чернівцях

Усі необхідні обстеження та імпортні медикаменти тут надають безкоштовно. Звернутися по медичну допомогу сюди можна з 8:00 по 18:00 без вихідних. Шпиталь працюватиме у Чернівцях скільки знадобиться.

У Чернівцях працює польовий шпиталь американської Міжнародної гуманітарної організації «Сумка Самарянина». Тут на час війни можуть отримати медичну допомогу як переселенці з усієї України, які наразі перебувають на Буковині, так і чернівчани.

Усі медичні консультації та медикаменти надають безкоштовно.

Шпиталь розташували у студмістечку за адресою: вулиця Небесної Сотні, 2-А.

Директорка клініки Вітні Пітерсон розповідає, що зі Штатів до Чернівців прибула команда з чотирьох лікарів, чотирьох медсестер та фармацевта. Також у їхній команді є техперсонал, який займається обігрівом приміщення тощо.

«Наші лікарі спеціалізуються у різних галузях. Ми можемо приймати від малюків, вагітних жінок, так і людей похилого віку. Ми — християнська неприбуткова організація. Зазвичай працюємо у тих країнах, де є якісь природні стихійні лиха або ж неприродні, такі як війна. Ми тут для того, аби бути корисними і допомагати Чернівцям та Україні з тягарем, який на вас упав. Важливо знати, що ми допомагаємо всім, і не тільки переселенцям. Ми хочемо, аби чернівчани також не соромилися звертатися до нас», — каже лікарка.

Шпиталь — польового формату. Для пацієнтів тут є три намети.

Перший — це своєрідна реєстратура. Тут пацієнти розповідають, із якою проблемою прийшли, що їх турбує. Допомагає їм спілкуватися з лікарем перекладач, який завжди на місці.
Після цього вони чекають 5-10 хвилин та йдуть у другий намет. Тут на пацієнтів чекають профільні лікарі, які й роблять обстеження та визначають причини хвороби, призначають лікування.

Вітні Пітерсон розповідає, що вони привезли з собою необхідне медичне обладнання. Навіть для вагітних є пристрій, який може відстежити, як розвивається серцебиття малюка. Проте у них є домовленість із діагностичним центром, що навпроти. Там за потреби проведуть додаткові аналізи чи медичні маніпуляції для пацієнтів, яких направили з медичного шпиталю, також безкоштовно. Окрім того, є домовленість із Чернівецькою обласною лікарнею. Туди за потреби можуть відправити пацієнтів, яким необхідне амбулаторне перебування.

Третій намет – аптека. Всі ліки, які тут видають, – імпортні.

«Окрім техніки, ми привезли з собою багато ліків. Щотижня прилітає новий літак, довозить медикаменти. В понеділок отримаємо нову партію. Ми знаємо, що тут є нестача ліків через війну, тож ми всім забезпечуємо. Сьогодні, наприклад, уже видали близько 40 рецептів. Найчастіше — це вітаміни, ліки від тиску та від діабету. Дуже багато людей запитували про аеорок, який багато хто приймає. Він також буде в понеділок».

У день шпиталь може приймати до 200 людей. Кажуть, що найчастіше звертаються за допомогою переселенці, які живуть у гуртожитках із малими дітьми. Також приходять люди старшого віку. Зверталися і декілька вагітних.

 «Ми працювали у 15-20 країнах, і ніде так гарно зі мною не співпрацювала влада, як тут. Ми прилетіли сюди і за три дні відкрилися. Нам запропонували колаборацію з місцевими лікарнями, і це так чудово».

Представництва цього госпіталю працювали в Ефіопії, Судані, Іраку, Афганістані, Бангладеші, Південній Америці. Під час ковіду вони допомагали лікарям в Італії.

До речі, звернутися в польовий шпиталь можуть і ті, в кого є коронавірус або ж симптоми цієї хвороби. Згідно з домовленостями, діагностичний центр робитиме пацієнтам ПЛР-тест.

Лікарі кажуть, що працюватимуть у Чернівцях доти, допоки буде така потреба.

«Ми молимося за мир і за те, аби це все швидше закінчилося. Не соромтеся звертатися до нас. Наша мета – якомога більше допомогти людям», — каже Вітні Пітерсон.

Госпіталь працює щодня з 8:00 по 18:00.

 

Фото Володимира Гуцула

Коментарі