Інтерв'ю

Хто та за яких умов може забрати ваше авто під час воєнного стану: що потрібно знати

В умовах воєнного стану військові можуть здійснювати примусове відчуження авто, але це повинно відбуватися з дотриманням певних правил.

Архівне фото Шпальти

У Чернівцях усе більше випадків вилучення машин у водіїв. Якщо раніше автомобілі забирали у п’яних водіїв, то зараз військові примусово забирають автівки у будь-кого. Люди обурені, адже хтось накопичував усе життя кошти для того, щоб придбати машину.

«У знайомого забрали бус. Він усе життя збирав гроші, щоб купити його. Інші розповідають, що машина була не так припаркована. А військові підійшли і запропонували заправити її, щоб у подальшому завантажити гумдопомогою та відправити у гарячі точки. Водіям пропонують або їхати самостійно туди з вантажем, або віддати машину. А ще кажуть: «Або віддаєш машину, або отримуєш повістку». І в Коровії були випадки, і на виїзді з Чернівців. А чому не забирають автомобілі в наших можновладців або тих, хто роками розкрадав землю, яку мали отримувати атовці? Хай у них забирають теж, а не у простих людей лише», — розповідає чернівчанка Наталя.

Начальник Чернівецького обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) полковник Ігор Сорокопуд зазначив, що, згідно із законом України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», діє поняття військово-транспортного обов’язку.

«У статті 6 визначено, що військо-транспортний обов’язок вводять із метою забезпечення потреб Збройних сил України транспортними засобами від підприємств, установ, організацій та фізичних осіб», — зазначив Ігор Сорокопуд.

Фото Макса Левіна

Для вилучення техніки працівникам підприємств, організацій, установ, незалежно від форм власности, вручають часткові наряди.
Це документ, підписаний начальником військової адміністрації спільно з начальником ТЦК та СП.

Ігор Сорокопуд розповідає, що під час дії воєнного стану часткові наряди для вилучення техніки вручають і пересічним людям. Тож вони зобов’язані доставити автівки у місце, визначене начальником Територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Наразі вилучили і направили на потреби Збройних сил України та інших військових формувань понад 300 одиниць різноманітної техніки. Вилучатимуть автомобілі і надалі.

Начальниця пресслужби Чернівецького ТЦК та СП Тетяна Попович розповіла, що вся процедура вилучення прописана у постанові №1921 Кабінету Міністрів України.

«Там же є і порядок компенсації шкоди, завданої транспортним засобам, а також порядок повернення», — зазначила Тетяна Попович.

Пояснення юристів

В умовах воєнного стану військове командування справді може примусово реквізувати майно, що перебуває у приватній власності мешканців, відповідно до законів і Конституції. Але за певних умов і відповідно до закону.

Як зазначають адвокат Віталій Дубчак та юрист Юрій Федоренко, з аналізу норм законодавства випливають 4 обов’язкові умови для реквізиції майна.

По-перше, вилучати майно приватних осіб можна лише на оплатній основі з попереднім або наступним відшкодуванням його вартости.

А безоплатне вилучення стосується лише майна державної власности (ст. 1 та 9 Закону 4765).

По-друге, рішення може ухвалювати лише вище командування Збройних сил України або окремо визначені підрозділи (ст. 3 Закону 389). Та за погодженням із державною адміністрацією. Без погодження забирати майно мають право лише у місцях бойового зіткнення (ст. 4 Закону 4765).

Водночас юристи зазначають, що начальник патруля, старший вартовий, командир загону територіальної оборони тощо не мають такого права.

По-третє, реквізувати власність мають із чітким документальним оформленням.
Якщо у вас вилучають авто, то мають одразу підписати акта встановленого зразка.  У ньому вказати підстави, ознаки майна, розмір  виплаченої компенсації тощо (ст. 7 Закону 4765).

По-четверте, перед тим, як забрати, роблять оцінку ринкової вартости майна. А оригінал висновку надають власнику. Водночас розмір оцінки може бути оскаржено в суді (ст. 8 Закону 4765).

Отже, влада не ставить за мету тотальне позбавлення майна мешканців, а подібне можливо лише у виняткових випадках.

Тож юристи зауважують, якщо ваше авто забирають з порушенням однієї з 4-х умов — це незаконно. Такі дії не відображають політичного курсу держави, а службовці не можуть таке вчиняти.

Водночас держава не в змозі гарантувати належну поведінку членів воєнізованих формувань противника та недобросовісних мешканців. За таких умов такі дії є самовільними, а якщо вас примушують — це карається законом.

Якщо ситуація з реквізицією все ж виникла, юристи рекомендують простежити за дотриманням 4-х описаних умов. Зокрема ретельну увагу варто приділити оформленню акта про примусове відчуження майна. А примірник акта та висновку про оцінку варто зберігати у себе для отримання компенсації або повернення майна у майбутньому. Після припинення воєнного стану питання вирішують через військовий комісаріат.

Отже, навіть в умовах війни існують свої правила, послідовність дій та гарантії їх дотримання з боку держави.

Відчуження майна допускається лише у виняткових випадках, за попереднім рішенням конкретних осіб, обов’язково на оплатній основі та з чітким документальним оформленням.

Без дотримання зазначених правил примусове вилучення транспорту тягне за собою кримінальну відповідальність.

Законне ж вилучення автомобіля для воєнних потреб безпосередньо на дорозі, під час переміщення приватних осіб технічно неможливе.

Нагадаємо, що нещодавно митна служба конфіскувала три вантажні автомобілі на російських номерах.

Коментарі