Новини

Зустріч Кулеби та лаврова у Туреччині: про що говорили

Сьогодні міністри закордонних справ України та росії провели переговори в Туреччині.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів із російським міністром закордонних справ сергієм лавровим переговори в Анталії. Це була перша зустріч на урядовому рівні від початку повномасштабної війни росії проти України.

Дмитро Кулеба під час пресконференції розповів про підсумки переговорів із лавровим.

«Я приїхав на ці переговори з двома завданнями. Перше – гуманітарний коридор із та до Маріуполя. Це – найважче місто з точки зору гуманітарного становища. І друге завдання – домовитися про принаймні 24-годинне перемир’я для вирішення всіх нагальних потреб людей, які захоплені війною», — сказав Кулеба.

Міністр закордонних справ України зазначив, що домовитися про припинення вогню не вдалося. Росія наполягає, що Україна повинна виконати умови путіна. Тож перемовини не зрушили безпекову ситуацію з місця.

Найважливіші тези переговорів міністрів:

— Україна запропонувала гуманітарний коридор із та до Маріуполя, а також режим перемир’я щонайменше на 24 години, аби вирішити гуманітарні проблеми населення, захоплених війною. Втім, поки безрезультатно;

— до приходу окупантів з українськими АЕС усе було добре, а заяви про розробку в Україні ядерної зброї — брехня;

— Україна не погодиться на пропозиції віддати контроль над її ядерними об’єктами росії;

— Україна готова до зустрічі у подібному форматі ще раз, якщо росіяни будуть говорити, а не повторювати пропагандистські штампи.

Глава мзс рф сергій лавров теж вийшов на брифінг після переговорів. Ось його версія:

— росія не нападала на Україну і не планує нападати на інші країни;

— росія сама подбає про свою економіку, влада країни цим займається;

— пологовий будинок у Маріуполі, який знищили напередодні, взагалі давно захопив батальйон «Азов» та інші радикали; це, за словами лаврова, була база батальйону.

Нагадаємо, що цивільним українцям офіційно дозволили вбивати російських окупантів.

Водночас голова Чернівецької обласної військової адміністрації Сергій Осачук розповів, що в області затримали російського диверсанта. Він збирав координати про важливі транспортні інфраструктурні об’єкти на території нашого регіону.

 

Коментарі